Vant mot forsikringsgigant i retten

Men prosessen har vært kjempetøff, sier boligkjøper. Nærmest farlig å kjøpe bolig, mener Forbrukerrådet.

Vant mot forsikringsgigant i retten
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Snefrid Bukkøy og Atle Lindvik Pedersen kjøpte katta i sekken i form av et hus der det viste seg at fundamenteringen var for svak, veggene var skjeve og det elektriske anlegget ubrukelig.

Selger hadde tegnet eierskifteforsikring hos Protector forsikring, men selskapet nektet å betale for de helt nødvendige reparasjonene på huset.

Etter å ha vunnet først i tingsretten og siden i lagmannsretten, er de to nå tilkjent 786 000 kroner i prisavslag på huset i Skien som ble kjøpt for 1 800 000 kroner i 2006. Forsinkelsesrenter kommer i tillegg til dette. De tilkjennes også en erstatning på 30 000 kroner, samt at forsikringsselskapet må dekke 140 000 kroner i saksomkostninger.

- I denne saken mener vi at vi ikke var ansvarlige for å dekke skaden, fordi den ble oppdaget før avtalen om eierskifteforsikringen trådte i kraft og at dette derfor var selgers ansvar. Men vi kan være så uenige vi bare vil, retten mente noe annet og det tar vi til etterretning, sier direktør for eierskifteforsikring og skadeoppgjør i Protector Merete Bernau til Dagbladet.no.

- Jeg er veldig glad og lettet. Men denne prosessen har vært kjempetøff. Vi har måttet sette alt annet til side, med unntak av jobb og det å være foreldre, mens dette har pågått, sier Snefrid Bukkøy til Dagbladet.

- Kjøpere taper ofte
Paret har vært heldige. Boligkjøpere taper altfor ofte når boligsalgskonflikter havner i retten, ifølge Jarle Vinje hos Forbrukerrådet.

- Problemet er at selve avhendigsloven som regulerer dette, er så selgervennlig. En dyktig selger vil ved hjelp av loven kunne deklarere seg vekk fra et hvert ansvar ved at de kan ta spesielle forbehold om ting de ikke har ansvar for. De kan for eksempel si at jeg ikke har greie på våtrom, så dette er på eget ansvar. Ved salg er det slik at selger bare hefter for de mangler han måtte kjenne til, og det er et veldig svakt krav, sier Vinje.

Eierskifteforsikring, en forsikring som sikrer selger mot økonomiske krav som kan komme etter at boligen er solgt, gjør det enda vanskeligere for kjøperen, mener han.

- Hvis selger i tillegg har denne forsikringen blir han representert av en dreven, profesjonell part som vil bli overlegen i forhold til en privat forbrukerkjøper, sier Vinje.

- Vi ønsker en ordning hvor det er obligatorisk med grundige tekniske undersøkelser utført av nøytrale bygningseksperter slik at kjøperen får bedre vern. I dag er det farlig å være forbrukerkjøper, mener Vinje.

- Mulig å vinne
Snefrid Bukkøy og Atle Lindvik Pedersen hadde også sikret seg profesjonell hjelp. De mener den såkalte boligkjøpsforsikringen de tegnet hos HELP forsikring var avgjørende for at de kom seg gjennom og vant den krevende rettsprosessen mot Protector.

- Det har vært godt å ha en profesjonell aktør i ryggen. Vi har hatt en visshet om at de ville ta det rettslig så langt det lot seg gjøre uten at det var noe risiko for at vi ville gå personlig konkurs.  Vi har også tenkt at HELP aldri hadde slåss for dette hvis det ikke var mulig å vinne, sier Bukkøy.

HELP mener det er en myte at det er umulig å vinne fram med krav mot eierskifteforsikringsselskaper.
 
- Våre kunder har vunnet fram i 80 prosent av sakene som har havnet i rettsystemet de siste seks månedene. Basert på våre erfaringer føler vi at ubalansen som har vært i boligkjøpstvister er i ferd med å tippe mer i kjøpers retning, sier pressekontakt Dag Are Børresen i HELP forsikring.

Eierskifteforsikring kan også være en fordel for kjøper, mener han.

- Det er et faktum at eierskifteforsikring er selgers forsikring. Siden det er forsikringsselskapet som må dekke skaden vil de aldri gi noe ved dørene, og i møte med dette trenger kjøperen hjelp. Men jeg anbefaler eierskifteforsikring til alle jeg ser. I de sakene der det er umulig å få tak i selger eller selger ikke eier nåla i veggen så er det bedre å ha en profesjonell motpart, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer