Vant mot Norsk Folkehjelp

Organisasjonen ble i dag dømt til å betale krigsjournalist Pål Refsdal 50 000 kroner. De anmeldte ham for å ha forsøkt å få en leiemorder til å drepe tre nordmenn i Norsk Folkehjelp. Den pikante saken kan ende i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Oslo byrett erklærer følgende utsagn død og maktesløs:

«En nordmann som tidligere var ansatt i Norsk Folkehjelp (NF) i Angola, Pål Refsdal, har forsøkt å leie en angolansk statsborger til å drepe tre nordmenn knyttet til Norsk Folkehjelps mineprogram i Angola.»

Norsk Folkehjelp dømmes til å betale 50 000 kroner i oppreisning til Refsdal, men journalisten må betale til sammen 26 000 kroner i saksomkostninger for to av de fire saksøkte Folkehjelp-ansatte.

Refsdal går i minus

- Det blir jo et dårlig regnestykke for Refsdal, men vi håpet på full frifinnelse og er derfor skuffet over dommen, sier advokat Arne Meltvedt som representerer Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen har ikke bestemt seg for om de vil anke dommen.

FAKTA om Pål Refsdal

  • Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal har vært i medias søkelys en rekke ganger siden 1980-tallet.
  • I 1985 fulgte Refsdal mujahedin-geriljaen i Afghanistan og deltok i flere angrep mot sovjetiske styrker.
  • Året etter fulgte Refsdal en gruppe tamilske separatister som forsøkte å ta seg fra India til Sri Lanka i båt. Utenfor kysten av Sri Lanka ble båten beskutt av et marinefartøy. Refsdal hoppet over bord, og ble reddet først halvannen time senere av et indisk fiskefartøy.
  • Refsdal fulgte på 1980-tallet også flere geriljagrupper i Mellom-Amerika, og ble av ukebladet Vi Menn omtalt som Norges «tøffeste krigsreporter».
  • Etter et mellomspill som hjelpearbeider for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, og presse- og informasjonsoffiser for den norske FN-bataljonen i Bosnia, dro Refsdal til Kosovo der han samarbeidet tett med den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

  • I juni 1998 ble Refsdal såret under et jugoslavisk angrep. Først etter tre måneder på geriljaens primitive feltsykehus, forlot han provinsen. Noen måneder senere vendte han tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer