Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant mot Norsk Folkehjelp

Organisasjonen ble i dag dømt til å betale krigsjournalist Pål Refsdal 50 000 kroner. De anmeldte ham for å ha forsøkt å få en leiemorder til å drepe tre nordmenn i Norsk Folkehjelp. Den pikante saken kan ende i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo byrett erklærer følgende utsagn død og maktesløs:

«En nordmann som tidligere var ansatt i Norsk Folkehjelp (NF) i Angola, Pål Refsdal, har forsøkt å leie en angolansk statsborger til å drepe tre nordmenn knyttet til Norsk Folkehjelps mineprogram i Angola.»

Norsk Folkehjelp dømmes til å betale 50 000 kroner i oppreisning til Refsdal, men journalisten må betale til sammen 26 000 kroner i saksomkostninger for to av de fire saksøkte Folkehjelp-ansatte.

Refsdal går i minus

- Det blir jo et dårlig regnestykke for Refsdal, men vi håpet på full frifinnelse og er derfor skuffet over dommen, sier advokat Arne Meltvedt som representerer Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen har ikke bestemt seg for om de vil anke dommen.

FAKTA om Pål Refsdal

  • Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal har vært i medias søkelys en rekke ganger siden 1980-tallet.
  • I 1985 fulgte Refsdal mujahedin-geriljaen i Afghanistan og deltok i flere angrep mot sovjetiske styrker.
  • Året etter fulgte Refsdal en gruppe tamilske separatister som forsøkte å ta seg fra India til Sri Lanka i båt. Utenfor kysten av Sri Lanka ble båten beskutt av et marinefartøy. Refsdal hoppet over bord, og ble reddet først halvannen time senere av et indisk fiskefartøy.
  • Refsdal fulgte på 1980-tallet også flere geriljagrupper i Mellom-Amerika, og ble av ukebladet Vi Menn omtalt som Norges «tøffeste krigsreporter».
  • Etter et mellomspill som hjelpearbeider for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, og presse- og informasjonsoffiser for den norske FN-bataljonen i Bosnia, dro Refsdal til Kosovo der han samarbeidet tett med den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

  • I juni 1998 ble Refsdal såret under et jugoslavisk angrep. Først etter tre måneder på geriljaens primitive feltsykehus, forlot han provinsen. Noen måneder senere vendte han tilbake.

Refsdal vedgår at han går i minus når han tar egne saksomkostninger med i betraktningen. Han krevde i retten opptil en halv million kroner fra bistandsfolkene, men innrømmer at han aldri regnet med å oppnå et så høyt beløp.

- Dette var mer en prinsippsak enn en økonomisk sak. Jeg er fornøyd med at påstanden ble mortifisert, men jeg er misfornøyd med at kun Norsk Folkehjelp må betale oppreisning. Jeg mener at de to NF-lederne ikke burde vært frifunnet for erstatningskravet. Derfor vurderer jeg å anke dommen, sier Refsdal.

Han har tatt økonomisk høyde for to runder i retten.

- Skal koste å leke gud

- Det skal koste å leke gud slik NF-lederne har gjort. Man skal ikke kunne levere en åpenbart falsk anmeldelse bare fordi man ikke liker personen, sier Refsdal.

Hans advokat Per Danielsen hevder at frifinnelsen skyldes en misforståelse.

- Byretten har lagt til grunn at vi ikke anførte de to NF-lederne som straffeskyldige. Det stemmer ikke, fastholder Danielsen.

- Dersom Refsdal ønsker å anke saken, er det grunnlag for en større seier i lagmannsretten.

Med det mener advokaten at de to NF-lederne også kan bli dømt, samt at oppreisningsbeløpet kan bli større.

Farlige forhold i Angola

Norsk Folkehjelps advokat forstår ikke at byretten kan fastslå at anmeldelsen mot Refsdal er injurierende.

- Norsk Folkehjelp fikk opplysninger om planlagte drap og videreformidlet dette til politiet. Det er en ansvarlig handling, særlig med tanke på de turbulente forholdene som var i Angola, sier Meltvedt.

- Dette var ikke påstander NF hadde funnet på selv. En høyesterettsdom åpner for at anmeldelser kan være injurierende, men jeg kan ikke forstå at det gjelder denne anmeldelsen. Da kan det bli vanskelig fremover å anmelde forhold.

I dommen legger byrettsdommer Torjus Gard vekt på at Norsk Folkehjelp burde vært mer ettertenksom da de i 1997 fikk opplysninger om at Refsdal var på jakt etter en leiesoldat for å ta livet av tre NF-folk.

Det var «ingen overhengende fare som gjorde at det måtte reageres umiddelbart. Det kunne være på sin plass å skaffe et bedre grunnlag», heter det i domspremissene. Retten kritiserer også at NF videreformidlet anmeldelsen til Utenriksdepartementet.

Sex og narko

Den pikante saken hadde startet med konflikter mellom NF og Pål Refsdal som var ansatt i organisasjonens mineryddingsprosjekt i Angola.

- Det startet med intriger og gnisninger som kuliminerte med disse åpenbart sjikanøse beskyldningene, sa Per Danielsen i retten i juni.

Refsdal hadde et halvårlig engasjement for Norsk Folkehjelp i Angola i 1995. Etter at jobben var avsluttet, beskyldte han Norsk Folkehjelp for narkobruk og seksuelle overgrep mot mindreårige i det afrikanske landet.

- Jeg gjorde Norsk Folkehjelp oppmerksomme på disse ryktene, men det virket ikke som om de ønsket å komme til bunns i saken, sier Refsdal.

Da kona hans var på ferie i Angola sommeren 1996, skal hun ha møtt flere NF-folk på diskotek. Hun fortalte at den ene var sammen med en 15-årig jente som hun kjente igjen. Jenta skal ha fortalt at hun hadde hatt sex på et hotellrom med den ene nordmannen - en familiefar som var sjef i Norsk Folkehjelp.

Kastet på glattcelle

Disse opplysningene delte Refsdal med NF, som satte igang en intern undersøkelse. Denne avdekket ingen kritikkverdige forhold, og statsadvokaten i Oslo valgte å ikke etterforske saken. Norsk Folkehjelp forlangte da at Refsdals kone skulle ta tilbake beskyldningene.

- Jeg oppfattet det slik at de kom til å saksøke oss. Derfor dro jeg til Angola for å skaffe beviser, sier Refsdal.

Det var under denne turen han angivelig skal ha forsøkt å leie en morder. En angolaner fortalte Norsk Folkehjelp om Refsdals påståtte forslag. Mannen sa han avslo et angivelige forslaget. Ifølge NF forklarte angolaneren at Refsdal tilbød ham 25 000 dollar for å ta tre liv.

Refsdal ble anmeldt og måtte tilbringe en dag på glattcelle i Norge da han ble politiavhørt. Han fikk også problemer i forbindelse med jobbsøking i etterkant av saken.

INJURIE-ADVOKATEN: Per Danielsen er fornøyd med at beskyldningene mot Pål Refsdal ble erklært døde og maktesløse.
SKUFFET: Advokat Arne Meltvedt mener at Norsk Folkehjelp hadde sitt på det tørre da de anmeldte krigsjournalisten. Organisasjonen trodde Refsdal spredte stygge rykter om dem for å ta hevn for at de ikke ville gi ham videre engasjement. Til høyre sitter Dag Høiland som er NF-sjef i Angola.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!