Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant mot scientologene i retten

Magne Berge ble lurt til å ta opp dyre lån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Magne Berge fra Ringebu blar i et magasin han finner på lærerværelset på skolen der han jobber. Øynene faller på en helsides annonse for et kommunikasjonskurs som kan gjøre ham til en bedre lærer. 

Året er 1983 og dette er starten på Berges fem år lange medlemskap i scientologikirken, et bekjentskap som ender med at sekten må betale ham 600 000 kroner i erstatning. 

Da Berge kom i kontakt med scientologene var han langt nede.

- Jeg var nyskilt og deprimert, i tilegg hadde jeg få personer å støtte meg til. I ettertid ser jeg at oppførte meg naivt og dumt, sier han til Dagbladet.no.

Overtalelse i system

Han tok den omstridte personlighetstesten som media har rettet søkelyset på de siste dagene. Resultatet var ikke oppløftende.

- Jeg skåret lavt når det gjaldt ansvarlighet og kommunikasjon, forteller den tidligere læreren, som nå er saksbehandler i NAV.

Scientologene tilbyr åndelig trening og utvikling i form av kurs som medlemmene stadig må ta. Dette opplegget er svært hierarkisk oppbygd, og inneholder et vell av kurser som skal følges i en bestemt rekkefølge.

Etter det første kommunikasjonskurset ble Berge overtalt til å fortsette personlighetsutviklingen han nå var i gang med.

MMS-FOTO: Privat
MMS-FOTO: Privat Vis mer

- Når du kommer i scientologenes klør blir du ikke ferdig med det første kurset før de overtaler deg til å ta det neste, sier han til Dagbladet.no. 

Følte seg presset

Han synes det var vanskelig å slippe unna.

- Scientologikirken oppførte seg som om de var min familie nummer to. Da jeg prøvde å trekke meg ut, ble jeg overtalt til å fortsette av flere personer. Dette var overtalelse satt i system. 

Matthias Fosse, talsmann for scientologene i Norge, benekter at det ble brukt press mot Berge.

- I en gruppe vil jo ingen at folk skal forlate den, man vil selvfølgelig forsøke å finne ut av hvorfor. Om da likevel personen vil slutte gjør personen det. Det må understrekes at alle religioner gjør forsøk på å beholde medlemmene sine, inkludert statskirken.

Lånte 300 000

Berge tok det ene kurset etter det andre, og ble oppfordret av sektens ledere til å ta opp lån for å få råd til å ta "utdanningspakkene" de tilbød ham.

- Først ville jeg ikke dette, men de maste så mye at jeg til slutt gav meg. De truet med å kaste meg ut av kirken, hvis jeg ikke tok opp lånene.

Til sammen lånte han 300 000 kroner for å ta kursene. Med en rente på 18 prosent vokste gjelda snart Berge over hodet.

- Til slutt nærmet jeg meg en million i gjeld.

Matthias Fosse benekter at Berge ble presset til å ta opp lån.

- Det oppfordres kun til at folk skal utdanne seg og bli mer åndelig bevisst, hvordan de løser dette er opp til dem. Noen velger å ta lån, noen skaffer til veie midlene etterhvert for å gjøre dette, sier Fosse.

- Ble hjernevasket

Scientologikirken førte ikke bare til økonomiske problemer for Berge, også hans virkelighetsoppfatning ble kraftig påvirket.

- Jeg føler i høyeste grad at jeg ble hjernevasket, sier Berge, som mener sekten legger stor vekt på å tydeliggjøre forskjellene mellom scientologimedlemmene og andre mennesker.

- Vi ble lært opp til å tenke veldig dualistisk. Det var "vi" som var innefor scientologkirken og "dem" - de som stod utenfor. Lederne gjorde narr av Ola Nordmann som tok opp lån for å kjøpe egen bolig. De mente det var viktigere å ta opp lån for å ta kursene, sier Berge.

Et kraftig prolaps i ryggen ble starten på hans vei ut av sekten.

- Ryggplagene varte i et år, og i den perioden var jeg ikke i stand til å ta noen kurs eller til å sende penger. Og når jeg ikke lenger kunne betale var ingen lenger interessert i meg. 


Var skamfull

Men de økonomiske problemene var ikke over selv om medlemskapet tok slutt. Berge var skamfull over å ikke ha kontroll på økonomien, og til slutt hadde han ikke noe annet valg enn å oppsøke banken for å få hjelp. Her ble han oppfordret til å ta kontakt med "Fri rettshjelp", og ved hjelp av advokat Knut Vigeland gikk han til sak mot scientologikriken i Norge.

Han tapte erstatningssaken i tingretten, men i 1997 vant han fram i Borgarting lagmannsrett. Scientologenes anke ble avvist av Høyesterett. 

Dette er den første rettskraftige dom i en erstatningssak mot Scientologikirken i Norge.

- I begynnelsen ville jeg bare ha hjelp til å få orden på økonomien, men da advokaten fikk meg til å lese motlitteratur til det scientologikirken står for gikk det opp for meg at dette var noe jeg måtte komme meg helt ut av.

- Gammel sak

Scientologene i Norge reagerer på at Dagbladet skriver om Berges seier i retten.

- Forøvrig begynner det å bli patetisk hvordan man begynner å dra frem alt gammelt negativt, vi har sett opp til mer enn 30 år gamle ting, og hopper bukk over alt positivt. Et eksempel er diskrimineringssaken Scientologikirken vant i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i fjor samt religiøs anerkjennelse i både Spania og Portugal. I Sverige har vi hatt dette allerede i flere år, skriver Fosse i en epost til Dagbladet. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!