Nobelprisvinner fratas titlene

Vant Nobelprisen - nå fratas han alle forskertitler

Mener svarte mennesker har lavere intelligens enn hvite.

FRATAS TITLENE: James Watson (90) blir fratatt forskningstitlene etter å ha bekreftet at han mener svarte mennesker har lavere intelligens enn hvite. Foto: NTB Scanpix
FRATAS TITLENE: James Watson (90) blir fratatt forskningstitlene etter å ha bekreftet at han mener svarte mennesker har lavere intelligens enn hvite. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mer enn ti år siden den nobelprisvinnende forskeren James Watson (90) vekket avsky i forskningsmiljøer verden over med uttalelser om at svarte mennesker er mindre intelligente enn hvite.

Watson regnes som en av grunnleggerne av moderne genforskning, og ble i 1962 tildelt Nobelprisen sammen med to kolleger for å ha oppdaget dobbeltspiral-strukturen i DNA-molekyler.

I et intervju med Sunday Times i 2007, uttalte Watson at han så med tungsinn på Afrikas framtidsutsikter, ettersom «all vår sosialpolitikk tar utgangspunkt i det faktum at deres intelligens er på samme nivå som vår egen, mens all testing tilsier at dette ikke stemmer».

Han sa også at han selv ønsket at alle raser skal behandles likt, men at «folk som må leve med svarte kolleger ikke er enige».

Etter dette ble han fjernet fra sin stilling som forskningsleder, selv etter at han med vekslende anger beklaget utspillene.

I et intervju med Charlie Rose sa han at han spilte ut sin rolle som provokatør, og at han ikke forsto at de ville nå offentligheten.

Siden da har uttalelsene blitt brukt til å fremme høyreekstreme synspunkter, fra flere som mener han ble urettmessig angrepet av mediene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer