<strong> TIL AVHØR:</strong>  Den siktede 43-åringen og hans forsvarer Cecilia Dinardi på vei inn til avhør hos politiet på Kongsvinger 20. august. Da meldte han seg frivillig etter to måneder på flukt fra politiet. I går ble han pågrepet på Gardermoen og framstilt for varetektsfengsling i Glåmdal tingrett torsdag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
TIL AVHØR: Den siktede 43-åringen og hans forsvarer Cecilia Dinardi på vei inn til avhør hos politiet på Kongsvinger 20. august. Da meldte han seg frivillig etter to måneder på flukt fra politiet. I går ble han pågrepet på Gardermoen og framstilt for varetektsfengsling i Glåmdal tingrett torsdag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

Vant over barnevernet - pågrepet for å skjule døtrene

Tatt på Gardermoen. Jentene var borte da mor skulle hente dem i Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norsk-russiske familiefaren som var på flukt fra politiet i to måneder etter at han kidnappet sine egne døtre utenfor Kongsvinger 10. juni da de gikk av skolebussen, er nå pågrepet av politiet igjen og siktet på ny for frihetsberøvelse etter straffelovens paragraf 223.

Etter et fire timer langt fengslingsmøte, som ble avsluttet i Glåmdal tingrett først i kveld, kommer det først en fengslingskjennelse fredag.

Den samlede siktelsen har utgangspunkt i straffelovens paragrafer 216 (bortføring), 222 (tvang)  og 223 (frihetsberøvelse), ifølge hans forsvarer.

Det er barnas mor - 43-åringens ekskone - som har anmeldt han for å ha gjemme de to døtrene unna i deres felles hjemland, den russiske republikken Tsjetsjenia.

Foreldrene, som begge er russiske statsborgere, har begge bodd i Oslo siden før de to døtrene på seks og åtte år ble født. Det var før jul i fjor at barnevernet i bydel Grorud gjorde vedtak om å plassere de to søstrene hos beredskapsforeldre på hemmelig adresse i Kongsvinger kommune.

Vant over barnevernet
Før den 43 år gamle bedriftseieren og medhjelpere bortførte jentene, hadde han og ekskona klagd inn barnevernets vedtak til Fylkesnemnda for barnevernsaker og sosialsaker. Der fikk de medhold mens far og døtrene søkte tilflukt i Russland og Tsjetsjenia.

Nemnda skriver i sitt vedtak, som Dagbladet har lest i sin helhet, at barnevernet i Grorud bydel ikke hadde grunnlag for å ta fra foreldrene barna, som det gjorde.

Dermed kom 43-åringen, som har over 50 ansatte i entreprenørvirksomhet i Oslo-området, tilbake fra Russland og meldte seg for politiet på Kongsvinger 20. august.

Pågrepet på Gardermoen
Etter et flere timer langt avhør, dro han rett på jobb. Hans forsvarer, advokatfullmektig Cecilia Dinardi i Advokatfirmaet Elden, sa etter avhøret at hennes klient hadde fått løfte om ikke å bli pågrepet under den videre etterforskningen av barnebortføringen 10. juni.

I går, onsdag, ble 43-åringen ifølge avisa Glåmdalen pågrepet på Gardermoen av politiet.

Etter at de to foreldrene og tidligere ektefellene fikk felles medhold kampen mot barnevernet, har samarbeidsforholdene skåret seg.

- Holdes skjult i Tsjetsjenia
- Det er jentenes mor som har anmeldt eksmannen for frihetsberøvelse. Døtrene skulle hjem til Oslo, men fars familie holder dem skjult i Tsjetsjenia, opplyser mors advokat Herman Hoff til Dagbladet.

- Så barnefaren har altså bortført døtrene for andre gang, slik dere vurderer situasjonen ?

- Slik kan man godt beskrive det. Mor var i Tsjetsjenia i august og besøkte døtrene. Da var de hos hennes familie. Hun dro tilbake til Oslo en kort tur, og avtalen var at hun skulle komme tilbake og ta dem med hjem. Men da hun kom tilbake etter kort tid, hadde fars familie hentet døtrene. Og siden har hun ikke fått vite hvor de er, sier Hoff til Dagbladet.

Ny kone og nye barn
De to jentene har dobbelt norsk og russisk statsborgerskap.

Far har giftet seg påny med en annen kvinne fra Tsjetsjenia, og sammen har de to små barn.

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl bekrefter overfor Dagbladet at politiet har bedt om fire ukers varetektsfengsling.

43-åringens forsvarer Cecilia Dinardi bekrefter at siktelsen er utvidet, men at hennes klient ikke samtykker til fengsling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer