Vant over barnevernet

Barnevernet fryktet at barna skulle kidnappes, og nektet foreldrene kontakt med datteren. Høyesterett slår nå fast at foreldrene skal få møte den tre år gamle jenta.

BARNEVERNET : - Det blir veldig feil når barnevernet ikke tar tak i problemet, men i stedet nekter barnet kontakt med sine egne foreldre, sier advokat John Christian Elden.
Nina Hansen / Dagbladet
BARNEVERNET : - Det blir veldig feil når barnevernet ikke tar tak i problemet, men i stedet nekter barnet kontakt med sine egne foreldre, sier advokat John Christian Elden. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevernet i Oslo mente foreldrene ikke skulle få ha kontakt med den tre år gamle datteren, fordi de fryktet at den voldsdømte morfaren kunne komme til å bortføre barnebarnet.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fryktet at morfaren skulle presse foreldrene til å si hvor barnebarnet oppholdt seg, og bestemte at foreldrene ikke kunne ha kontakt med datteren.

Opphevet dom Nå har Høyesterett opphevet dommen fra Borgarting lagmannsrett. Høyesterett utelukker heller ikke at det kan være en fare for at den tre år gamle jenta kan bli kidnappet.

Høyesterett slår samtidig fast at det er statens ansvar å finne og sikre rutiner slik at kontakt mellom barn og foreldre kan gjennomføres.

Høyesterett legger til grunn at det ikke er noe i forholdet mellom barn og foreldre som er årsak til kravet om å nekte kontakt, og at dommen i lagmannsretten derfor må oppheves.

Fryktet morfaren Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett la til grunn at det var en reell frykt for at morfaren - som har et langt kriminelt rulleblad - skulle presse moren eller faren til å fortelle hvor barnevernet hadde plassert den tre år gamle jenta

- Jeg er glad for at Høyesterett satte foten ned for kreativ barnevernsjus der barnet og foreldrene uten å ha gjort noe galt skulle skilles fullstendig fra hverandre, sier advokat John Christian Elden som prosederte saken på vegne av barnefaren.

Moren var i Høyesterett representert av advokat Nora Hallén.

Mens kommuneadvokat Fredrik Lien Lilleby prosederte på at det var fare for bortføring, var Høyesterett enig med foreldrenes advokater om at det ikke var noe til å nekte foreldrene samvær.

- Barnets rettigheter - Det følger av menneskerettighetene at staten har en forpliktelse til å finne måter å sikre kontakt barn-foreldre på, også der de angivelig utsettes for en trussel utenfra, sier advokat Elden og fortsetter:

- Det blir veldig feil når barnevernet ikke tar tak i problemet, men i stedet nekter barnet kontakt med sine egne foreldre. Da bryter man menneskerettighetene til både barnet og foreldrene, sier advokat Elden til Dagbladet.

Morfaren - som barnevernet i Oslo fryktet skulle kidnappe den lille jenta - sitter for tiden i fengsel og soner en dom på fire år og seks måneder for å ha knivstukket et naboektepar som han trodde hadde hjulpet datteren med å flytte barnet.

Tragisk bakgrunn I domspremissene fra Høyesterett heter det blant annet:

«Faren for bortføring knytter seg særlig til morfar, mente lagmannsretten, og pekte på flere forhold ved ham som gir grunnlag for bekymring: Han tok mor ut av skolen i andre klasse etter at det var sendt bekymringsmelding til barnevernet, og hun fikk ikke mer skolegang».

Og:

«Morfar er dømt for besittelse av narkotika, tyveri, promillekjøring og narkotikabruk, og i tillegg kommer den alvorlige knivstikkingen av naboekteparet». «Han (morfaren) har tidligere vært mistenkt for vold og drapsforsøk. Datteren (den lille jentas mor, red.anm.) har også opplyst at han har mishandlet henne, og at han hadde planer om å ta henne med til et annet land og drepe henne og ta barnet».

Dommen i Høyesterett betyr saken skal behandles av lagmannsretten på ny.