Vant over politiet

Politiet sa seg svært fornøyd med resultatet da 92 bilister ble tatt og 12 mistet lappen for å kjøre for fort i storkontrollen. Nå ligger det an til tidenes retrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var 21. juli i sommer at politiet gjennomførte fartskontrollen i 60-sonen ved bomstasjonen mellom Sandnes og Stavanger. Geir Magne Økland (22) var en av dem som fikk førerkortet beslaglagt i kontrollen. Denne uka var saken oppe til behandling i Stavanger tingrett, og dommen innebærer en knusende kritikk - av politiet.


- Hovedproblemet er at politiet ikke kjenner sitt eget regelverk, sier advokat Jon Swensen, som representerer Geir Magne Økland.

- Jeg er glad jeg ikke vedtok førerkortbeslaget slik politiet anmodet meg å gjøre, sier den lettede 22-åringen.

- Jeg var hele tida 100% overbevist om at målingen var feil, og da er det godt å bli trodd i retten, framholder han like etter at han har fått førerkortet tilbake. Politiet mente han hadde kjørt i 95 km/t i 60-sonen.

Konsekvenser for mange

Det er ikke hver dag 92 personer blir tatt og 12 førerkort blir beslaglagt i samme kontroll.


Det ble innkrevd bøter for over en halv million kroner, og politiet sa seg svært fornøyd med resultatet.

- Etter det som skjedde i retten denne uka forventer jeg at politiet frafaller straffereaksjonene for alle de andre som ble straffet i kontrollen, sier advokat Jon Swensen. Og denne dommen er så entydig at alle de andre som ble rammet bør vurdere å gå rettens vei dersom ikke politiet selv tar til vettet, sier Swensen.

LETTET:  -  Jeg visste hele tida at politiet hadde målt feil, sier en lettet Geir Magne Økland etter rettssaken. Foto: Tor Bjarne Olsson
LETTET: - Jeg visste hele tida at politiet hadde målt feil, sier en lettet Geir Magne Økland etter rettssaken. Foto: Tor Bjarne Olsson Vis mer

- Kan ikke reglene

Det er ikke første gang den erfarne trafikkadvokaten avslører graverende feil ved bruken av laserpistoler.

- Politiet kan rett og slett ikke sitt eget regelverk, og saken fra Stavanger avslører de fleste vanlige feil. Hovedproblemet er at laseren ikke kan brukes der det er kjøretøy i bakgrunnen som kan reflektere strålen. Da vil laseren gi feil måling. På motorveien mellom Sandnes og Stavanger var trafikken tett denne dagen og gjorde målingene svært upålitelige. I tillegg ble det avdekket at politiet hadde slurvet med apparatkontrollen, slik at det slett ikke var sikkert at tjenestemannen traff der han siktet.

- En annen ting er at politiet kanskje ikke hadde oversikt over hvem som ble stanset for hvilken forseelse. Forholdene var rett og slett kaotiske! sukker advokaten oppgitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer