Vant over staten - får bli i Norge

En kinesisk statsborger har fått medhold i retten mot Utlendingsnemnda (UNE) og blir ikke utvist fra landet. Oslo tingrett mener det er tilstrekkelig at han bor sammen med sin kone to-tre netter i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske mannen (32) giftet seg i 1999 med en kinesisk kvinne (40) med norsk statsborgerskap. Samme år fikk han arbeidstillatelse og bosatte seg i Norge.

I 2003 avslo Utlendingsdirektoratet (UDI) søknaden hans om bosettingstillatelse med den begrunnelse at ekteskapet ikke var reelt, men proforma, og at ektefellene ikke bodde sammen. Vedtaket ble oppretthold da klagen kom opp i for Utlendingsnemnda i september 2006.

32-åringen gikk til rettssak, og onsdag kjente Oslo tingrett utvisningsvedtaket for ugyldig.

Begge ektefellene forklarte i retten at ekteskapet er reelt, og at de bor sammen to-tre netter per uke. Etter rettens oppfatning må dette være tilstrekkelig til at kravet om samme bosted og et reelt samboerskap er oppfylt.

I dommen heter det at terskelen for å anse et ekteskap for å være proforma bør være høy. Det må etter rettens oppfatning finnes et stort handlingsrom for ulike samlivsformer.

UNE la ifølge dommen stor vekt på politiets bostedskontroll. Ifølge politirapporten var kvinnen kjent med mønsteret på sengetrekket i dobbeltsengen, og hun oppbevarte sminkeartiklene sine på badet.

Staten må betale 32-åringens saksomkostninger på 56.250 kroner.
(NTB)