Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant retten til å angre seg

Unni Breland (31) ble lovet full angrerett dersom hun ønsket å omgjøre bokkjøpet fra Kunnskapsforlaget. Men da hun ville benytte seg av retten, ble hun nektet, og opplevde at angrefristloven virket mot sin hensikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et vanlig dørsalg av bokverket «All verdens dyr» fra Kunnskapsforlaget som gjorde Unni Breland fra Ski klar over at angrefristloven og forskriftene ikke var i samsvar. Men da hun konfronterte selger om dette, ble hun avvist.

Kundeforakt

- Jeg ble sjokkert over den kundeforakten Kunnskapsforlaget viste. Fordi jeg hevdet min rett, mente de jeg hadde dårlig moral og begynte å framsette trusler om inkassokrav, sier Unni Breland. Bokkjøpet utviklet seg til å bli en prinsippsak, og stridens kjerne ble når angrefristen skal begynne å gjelde.

- Sykdom og dødsfall i familien gjorde at jeg ikke fikk hentet pakken på postkontoret før etter 18 dager. Da jeg ville oppheve kjøpet og returnerte pakken innen tidagersfristen, kom sjokket, forteller hun.

Kunnskapsforlaget nektet å oppheve kjøpet fordi de mente at angrefristen var utløpt. De tolket loven slik at angrefristen begynte å gjelde fra Unni hadde mottatt hentemelding fra postkontoret. Selv mente Unni at loven skulle gjelde fra hun fysisk hadde mottatt pakken, for at hun som kjøper skulle få en mulighet til å vurdere innholdet. Angrefristloven støttet Unnis syn, men i forskriftene står det at angrefristen skal gjelde fra kunden får melding om at tingen kan hentes. Dette gjorde at Unni stevnet saken inn for angrefristutvalget. Her vant hun fram, og derfor anket Kunnskapsforlaget til domstolene.

Lovendring

Fire år seinere har en dom slått fast at Kunnskapsforlaget ikke har fulgt angrefristlovens intensjoner. Loven vil nå bli endret for å bedre verne om forbrukerens rettigheter.

- Jeg håper dommen kan hjelpe andre kjøpere til å forstå hvilke rettigheter de har, og ikke gi etter for tomme trusler om inkassokrav, sier Unni, som neppe kommer til å kjøpe nye bøker fra Kunnskapsforlaget med det første.