<strong>SKJEBNEDAG:</strong> - Vi trenger et nytt Hellas, sa Hellas' statsminister Giorgos Papandreou før de folkevalgte skulle gjennomføre en tillitsvotering som vil avgjøre han egen politiske framtid. Foto: AFP/LOUISA GOULIAMAKI/SCANPIX
SKJEBNEDAG: - Vi trenger et nytt Hellas, sa Hellas' statsminister Giorgos Papandreou før de folkevalgte skulle gjennomføre en tillitsvotering som vil avgjøre han egen politiske framtid. Foto: AFP/LOUISA GOULIAMAKI/SCANPIX Vis mer

Vant skjebnevalget i natt

Hellas' statsminister Giorgos Papandreou fikk ny tillit i avstemningen i nasjonalforsamlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

SISTE: Den greske regjeringen fikk ny tillit i avstemningen i nasjonalforsamlingen fredag kveld, melder NTB.

Seieren i tillitsvotumet øker sannsynligheten for at Hellas vil godta eurolandenes redningspakke. Samtidig er det nå lite trolig at det blir nødvendig å skrive ut nyvalg i nær framtid.

Åpnet for egen avgang - Vi trenger et nytt Hellas, sa Papandreou før de folkevalgte skulle gjennomføre en tillitsvotering som vil avgjøre han egen politiske framtid.

I talen forsvarte han kriseplanen som er forhandlet fram med EU, og han understreket hvor hardt han har kjempet for den.

Han ba også om at politikerne må stå samlet og bli enige og understreket at løsningen er å ha en sterk regjering.

- Å ikke komme fram til enighet, vil være historisk uansvarlig, fremholdt han.

Avviser valg Men han avviste kontant opposisjonens krav om nyvalg, ettersom han mener det vil utsette gjennomføringen av kriseplanen, noe som også kan føre til at Hellas ikke får utbetalt kriselån fra EU og IMF.

Før talen opplyste regjeringskilder at Papandreou hadde inngått en avtale om å gå av slik at finansminister Evangelos Venizelos skal kunne danne en ny samlingsregjering. Den skal sikre at nasjonalforsamlingen stiller seg bak EUs kriseplan for Hellas.

Kildene understreket at avtalen er betinget av at Papandreou ville gi beskjed om at han går av i sin tale til nasjonalforsamlingen.

- Det er bekymring for at Papandreou vil skifte mening i siste minutt, sa en ikke navngitt kilde til Reuters.

- Ikke egeninteresse I talen avviste Papandreou at han forsøker å berge sin egen politiske karriere. Han fastholdt i stedet at han handler med tanke på hva som er best for landet og demokratiet.

- Det siste jeg bryr meg om, er min egen stilling, fremholdt han.

Samtidig anklaget han sine motstandere for å være «nihilister» ved at de er imot «alt».

Papandreou insisterte på at Hellas vil komme ut av krisen, men han sa også at landet har begått flere tragiske feil.

Talen ble sendt direkte på TV, ikke bare i Hellas, men også av flere andre internasjonale TV-kanaler, som CNN og BBC.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer