Vant slaget - tapte freden

STOCKHOLM (Dagbladet): I går morges var fusjonen klar. Nå starter kampen om hvor den nye telegiganten skal ha sine forskjellige hovedkontorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av høsten vil vi oppleve en flaggkamp mellom Norge og Sverige uten sidestykke. Selv om plasseringen av hovedkontorer ikke betyr alt for antallet ansatte i henholdsvis Stockholm og Oslo, står det mye prestisje på spill. Tormod Hermansen vil kjempe som en løve for at hovedsatsingsområdene, som nett, mobil og internasjonal satsing, skal legges til Norge. Men han blir møtt med beintøff kamp fra teleselskapets styreleder og spesialrådgiver Jan-Åke Kark.

Ren business

Allerede i går formiddag, da de to sjefene i det nye, og foreløpig navnløse teleselskapet, hadde sin første pressekonferanse, ga de sine spesielt uklare meldinger om hva de la særlig vekt på. Begge var imidlertid enige om følgende: - Det er rent forretningsmessige grunner som skal telle.

I dag har Telenor 13 forretningsområder. Men i løpet av noen få år kan antallet forretningsområder halveres, fordi flere griper inn i hverandre. Det er ventet at antallet områder reduseres allerede i høst, når den nye konsernledelsen og det nye styret ser på fordelingen av forretningsområder og plasseringen av hovedkontorer. Krangelen vil ikke stoppe der. Mange tusen mennesker vil miste jobbene sine i løpet av de to neste åra. De nye sjefene skal fordele mange sjefsoppgaver seg imellom. Både svenskene og nordmennene anser det som naturlig at det er et kvotesystem her.

Hele natta

Sist, men ikke minst, er det ventet rabalder i forbindelse med selskapets børsintroduksjon i april/mai neste år. I så måte var de avsluttende fusjonsforhandlingene i morgentimene i går bare et forvarsel om hva som er i vente. Den svenske næringsministeren Björn Rosengren og den norske samferdselsministeren Dag Jostein Fjærvoll så seg nødt til å bruke hele natta på å komme fram til en avtale.

Styreleder Jan-Åke Kark var mest bekymret for sin planlagte tennistime, som gikk i vasken fordi alle tidsfrister ble overskredet. Men avtale ble det. Da klokka nærmet seg 06.15 tirsdag morgen, satte de to statsrådene seg ned og undertegnet avtalen om fusjon mellom Telenor og Telia, en avtale som plasserer selskapet blant de seks største teleselskapene i Europa.