Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant strid om lasermåling

En ny kjennelse i Høyesterett sår tvil om politiets nøyaktighet ved lasermålinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett forkaster anken fra påtalemyndigheten etter at lagmannsretten frifant en mann for å ha kjørt i 143 kilometer i timen i en 80-sone.

Bakgrunnen for frifinnelsen er tvil om lasermåleren ble holdt i ro. Den tiltalte, forretningsmannen Jørgen Reme, slipper med 5000 kroner i bot, melder NRK.

Reme hevdet at lasermålinger er unøyaktige dersom laserpistolen ikke holdes fullstendig i ro.

Reme ble tatt i en laserkontroll i Kristiansand vinteren 1999, for å angivelig ha kjørt i 143 km/t i 80-sone. I byretten ble han dømt til 21 dagers ubetinget fengsel og 15.000 kroner i bot. Men Reme anket til lagmannsretten som altså endte med å gi ham en bot på 5.000 kroner.

Peiling på laser

- I mitt yrke har jeg erfaring med laserinstrument i forbindelse med landmåling. Jeg vet hvor sårbart apparatet er for bevegelser. Det må holdes fullstendig i ro.

I mitt tilfelle ble farten registrert i en kurve. Det betyr at tjenestemannen nødvendigvis må ha beveget laserinstrumentet, sa Jørgen Reme.

Etter at Agder lagmannsrett slo fast at målinger med lasermålere kan være upålitelige, anket påtalemyndigheten inn for høyesterett, som altså nå har forkastet anken.

- Jeg har ikke lest dommen, men i utgangspunktet er det en stor lettelse, sier Reme til NRK, etter at anken ble forkastet av Høyesterett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!