Vant valg fra cella

Tiltale for krigsforbrytelser og tilværelse i celle i Haag hindret ikke eksdiktator Slobodan Milosevic og ultranasjonalisten Vojislav Seselj fra å bli innvalgt i det serbiske parlamentet søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milosevic sto på toppen av lista for Sosialistpartiet, mens hans tidligere allierte Seselj sto på toppen av lista for Serbias radikale parti. I tillegg til de to krigsforbrytertiltalte som sitter fengslet i Haag, sto den tidligere politisjefen i Kosovo, general Sreten Lukic på andreplass på de liberales liste.

Han ble nylig tiltalt for krigsforbrytelser i Kosovo, men er ikke pågrepet, og ikke utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Den tidligere hærsjefen, general Nebosja Pavkovic, kan også få en plass i parlamentet. Også han er tiltalt for krigsforbrytelser i Kosovo, men er fortsatt på frifot.

SERBIAS RADIKALE

parti fikk en oppslutning på 27,7 prosent, og 82 av de 250 plassene i parlamentet. Milosevics sosialistparti fikk 7,7 prosent av stemmene, og 21 plasser i parlamentet. Hvem som til slutt skal sitte i parlamentet for de forskjellige partiene, blir ikke avgjort før parlamentet konstituerer seg, ettersom hvert enkelt partis liste inneholder et navn for hver av de 250 setene i parlamentet.

Vojislav Seseljs nestkommanderende Tomislav Nikolic lover imidlertid å holde Seseljs plass åpen til «han kommer tilbake fra Haag».

VALGSEIEREN

for de radikale er imidlertid ikke stor nok til at de kan danne regjering. De øvrige partiene vil ikke ha regjeringssamarbeid med de radikale. Samtidig har de øvrige partiene så forskjellige program at et enhetlig samarbeid ser ut til å bli svært vanskelig.

Politiske analytikere i Beograd framstiller valget ikke bare som et ønske om et ultranasjonalistisk styre, men også som et protestvalg mot reformpartiene. Siden Milosevic ble styrtet, har misnøyen med reformpartiene vokst år for år. Økonomiske tilbakeslag, høy arbeidsløshet, en gjennomsnittlig månedslønn på rundt 2000 kroner og beskyldninger om omfattende korrupsjon i regjeringen som overtok etter Milosevic i 2000, har fått velgerne til å søke andre alternativer.

STATSKASSA ER

bunnskrapt, men kanskje noen likevel festet lit til Milosevic, som fra sin celle i Haag lovet nye skoler, sykehus, jobber og nye store veiprosjekter. De radikale lovet også fortsatt å arbeide for et Stor-Serbia, på bekostning av nabolandene på Balkan. Nestlederen i partiet, Tomislav Nikolic, tilla også valgseieren Vojislav Seselj, «og andre fengslede serbere i Haag».

Selv om valgvinnerne ikke vil være i stand til å danne regjering, kan de blokkere grunnlovsendringer, og reformer de andre partiene har på sitt program. Den nye sammensetningen av parlamentet vil trolig også føre til en mindre vest-orientert politikk, samtidig som de radikale lover å hindre utlevering av Radovan Karadzic og general Ratko Mladic, som står øverst på krigsforbryterdomstolens liste over ettersøkte krigsforbrytere. De vil også bryte de diplomatiske forbindelsene med Kroatia.

I FENGSEL: Eksdiktator Slobodan Milosevic kommer neppe til å kunne ta plass i det serbiske parlamentet, til tross for at han ble innvalgt. Her fra krigsforbryterdomstolen i Haag, der Milosevic sitter fengslet.