Vant valget - tapte ledervervet

Nancy Pelosi er en av USAs mest forhatte kvinnelige politikere. Trass i valgseier må hun gå av som leder for Kongressen.

TAP OG VINN: Leder for representantenes hus, Nancy Pelosi, ledet i går valgvaken for Demokratene. Hun vant selv et sete, men mister jobben som leder. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES)
TAP OG VINN: Leder for representantenes hus, Nancy Pelosi, ledet i går valgvaken for Demokratene. Hun vant selv et sete, men mister jobben som leder. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den mektigste og mest forhatte kvinnen i amerikansk politikk, Nancy Pelosi, vant enkelt og elegant et sete i representantens hus, men må likevel nå si fra seg jobben som leder.  

Da valgresultatet sakte men sikkert tikket inn natt til i dag, ble det klart:

Republikanerne får flertall i representantenes hus, og overtar dermed også ledervervet.  

For republikanere og Tea Party-tilhengere betydde dette en dobbelt seier:  

- Nå er vi i posisjon til å gjøre som det amerikanske folk ønsker, nemlig å gi Nancy Pelosi sparken, sa valgkampleder Michael Steele tidlig i festen, ifølge The Washington Post.  

Den 70 år gamle Nancy Pelosi har blitt en av USAs mest kontroversielle og upopulære politikere.  

Mektigst Pelosi var, frem til nå, en av de mektigste kvinnene i amerikansk politikk. Som leder for representantenes hus, er det bare presidenten og visepresidenten som står foran henne i det politiske hierarkiet.  

Fire år etter at hun ble den første kvinnelige lederen for kongressen, må altså Pelosi gi staffettpinnen videre til republikanerne.  

Og det feires:

For Tea Party-bevegelsen og republikanske velgere var Pelosi personifiseringen av alt som er galt med Demokratene.  

Under valgkampen har republikanerne prøvd å demonisere 70-åringen, og ansiktet hennes er blitt brukt mer enn noen annen Demokratisk politiker i hatkampanjer mot dem, skriver The Washington Post.

Republikanerne reiste blant annet også rundt i valgkampen med en buss med påskriften: «Fire Pelosi» - gi Pelosi sparken.    

Liberaleren Pelosi har i over 23 år har representert California i Senatet. Hennes hovedsete er i San Francisco, som er kjent som en av USAs mest liberale byer — det har også Pelosi gjort til sitt kjennemerke.  

Pelosi har hatt klokketro på at velgeren ville berømme Demokratene og Obama, for å få på plass viktige reformer innenfor helse, klima og på Wall Street.  

Selv da Tea Party-bevegelsen begynte å bruke misnøyen med hennes fremferd som sin politiske ammunisjon, nekte Pelosi å trappe ned. 

Hun mente det var bedre å tape i kamp enn å tape på grunn av manglende handlingskraft, skriver Politico.com

Det var med denne holdningen gjorde Pelosi seg svært bemerket i sin rolle som leder for Kongressen.  

Hun var med på å dra i land Obamas helsereform, heve minstelønn, og få på plass reguleringer av Wall Street, samt stimulere en slunken økonomi.  

Men når arbeidsledigheten ikke sank, og økonomien fremdeles ikke kom på fote — ble Pelosi syndebukken og hatobjektet.  

  - Bemerkelsesverdig jobb - Hun har vært en bemerkelsesverdig effektiv og innflytelsesrik leder, og har på mange måte utkonkurrert forgjengerne sine fra tidligere tiår, i å bidra med en lang liste effektive lovgivende forslag, i en tid med polarisering og konstant motstand fra Republikanerne mot alle av presidentens initiativer, er dommen over Pelosi fra Thomas A. Man, som forsker på Kongressen ved Brookings Institution, til Washington Post.

- Jeg fokuset blir på helsereformen og hennes ledene rolle i å insistere på å få den igjennom, trass i anbefalinger om å trappe litt ned. Hun fikk til en historisk lovgivende oppnåelse, men offentlig helse ble også temaet som ga folk følelsen av at myndighetene overreagerte, sier Ronald Peters, professor ved Univesitetet i Oklahoma, og forfatter bak boka om Pelosi?s jobb som leder av Kongressen.

Ny leder Nå peker altså alle piler mot at republikaneren John Boehner vil overta ledervervet i representantenes hus i januar.

Han har allerede lovet «en ny vei» og store skattekutt. - Vi har ordentlig arbeid å gjøre, det er ingen tid for fest, sier Boehner.

Et av Boehners viktigste løfter er at han har som mål og oppheve helsereformen som Pelosi kjempet i land.   

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer