Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant valget i Irak

Men den sjiamuslimske sammenslutningen fikk ikke så stor oppslutning som ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sjiamuslimske sammenslutningen United Iraqi Alliance (UIA) vant som ventet valget i Irak, men fikk ikke så stor oppslutning som ekspertene hadde spådd på forhånd.

Totalt ble det avgitt 8,55 millioner stemmer under valget, ifølge valgkommisjonen. Det betyr en oppslutning på omkring 58 prosent av de velgerne som hadde registrert seg i forbindelse med valget.

Valgkommisjonen i Irak la fram resultatene i Bagdad søndag ettermiddag.

UIA fikk, ifølge nyhetsbyrået Reuters\' beregninger, 48 prosent av stemmene. Sjiamuslimene vil dermed legge beslag på 132 av de 275 setene i den irakiske nasjonalforsamlingen.

Koalisjonen av kurdiske partier fikk 25 prosent av de avgitte stemmene, noe som betyr 71 plasser i nasjonalforsamlingen.

Blokken til den midlertidige statsministeren, Iyad Allawi, fikk 14 prosents oppslutning, og legger dermed beslag på 38 seter i nasjonalforsamlingen.

Men i den svært urolige og hovedsakelig sunnimuslimske provinsen Al-Anbar var oppslutningen på bare 2 prosent. Også den lave oppslutningen i den sunnimuslimske provinsen Salahadin er et klart tegn på at mange sunnimuslimer boikottet valget.

(NTB)

VALGVINNER: Den sjiamuslimske politikeren Ahmad Chalabi under dagens pressekonferanse, med en plakat av sin partiallierte stor-Ayatollah Ali al-Sistani i bakgrunnen.