Vant valget, kan få gresk regjeringsmareritt

Kabalen kan bli klar onsdag.

VANT MARERITT: Lederen for partiet Nytt Demokrati, økonomen Antonis Samara, vant søndagens valg i Hellas. Han er en nøkkelspiller i forhandlingene som onsdag kan gi landet en ny regjering. Her vinker han til tilhengere i Athen på søndag. Foto: REUTERS/John Kolesidis.
VANT MARERITT: Lederen for partiet Nytt Demokrati, økonomen Antonis Samara, vant søndagens valg i Hellas. Han er en nøkkelspiller i forhandlingene som onsdag kan gi landet en ny regjering. Her vinker han til tilhengere i Athen på søndag. Foto: REUTERS/John Kolesidis.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet): I følge lederen i det greske sosialistpartiet PASOK, Evangelos Venizelos (55), kan Hellas' nye regjering være klar onsdag.
- Slik det ser ut nå, vil det skje innen onsdag formiddag, sa han på gresk TV tirsdag kveld.
Heller enn oppfyllelsen av en drøm, kan regjeringsdannelsen bli starten på et mareritt for partiene som ser ut til å få regjeringsmakta.

Vinneren utenfor Foruten PASOK består den sannsynlige regjeringskoalisjonen av konservative Nytt demokrati og småpartiet Demokratisk venstre.
Det største partiet etter søndagens valg, Nytt demokrati, ledes av økonomen Antonis Samaras (60). De siste dagene har han hatt samtaler med representanter for PASOK og Demokratisk venstre.

En annen valgvinner, Alexis Tsipras (37) i protestpartiet Syriza, har stilt seg på utsida av regjeringsforhandlingene. Dermed slipper han å styre et land som er i akutt fare for å kollapse og falle ut av euro-samarbeidet, og som har enorme problemer med arbeidsløshet og en raskt økende fattigdom.

Vil høste frukter - Historien og folket vil dømme dem etter resultatene deres, sa Tsipras mandag om den sannsynlige regjeringskoalisjonen, ifølge CNN.
Selv står han klar til å høste fruktene av folkets misnøye.

Den kan bli stor.

Krisetiltakene regjeringen er tvunget til å gjennomføre, vil etter all sannsynlighet gjøre den hatet av store deler av folket.

PASOK-krise I søndagens valg sikret Tsipras seg 27 prosent av stemmene, med sin protestlinje mot EUs krisepakke med sine beinharde kutt og innstramminger. Dermed ble Syriza Hellas nest største parti, mye større enn det inntil nylig dominerende partiet PASOK, som bare oppnådde 12 prosent av stemmene. Nytt demokrati fikk en oppslutning på 30 prosent.

Til forskjell fra Syriza, støtter de tre partiene som i går forhandlet om regjeringsmakt kriseplanen som pålegger Hellas å kutte med 11,5 milliarder euro innen 2014. Det er forutsetningen for å få utbetalt hele krisepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

RADIKAL: Alexis Tsipras leder Hellas' nest største parti, det radikale venstrepartiet SYRIZ. Han profilerer seg på motstand mot EUs krisepakke, og har stilt seg på utsida av regjeringsforhandlingene. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
RADIKAL: Alexis Tsipras leder Hellas' nest største parti, det radikale venstrepartiet SYRIZ. Han profilerer seg på motstand mot EUs krisepakke, og har stilt seg på utsida av regjeringsforhandlingene. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis Vis mer