KAOS-KONFERANSE: Frauke Petry, en av toppfigurene i ytre høyre-partiet Alternative für Deutschlands (AfD), valgte partiets seierspressekonferanse i Berlin i dag for å bekjentgjøre at hun ikke slutter seg til partiets gruppe i Forbundsdagen. Fra venstre Petry, Jörg Meuthen, og de to toppkandidatene ved valget Alice Weidel og Alexander Gauland. Foto. NTB Scanpix.
KAOS-KONFERANSE: Frauke Petry, en av toppfigurene i ytre høyre-partiet Alternative für Deutschlands (AfD), valgte partiets seierspressekonferanse i Berlin i dag for å bekjentgjøre at hun ikke slutter seg til partiets gruppe i Forbundsdagen. Fra venstre Petry, Jörg Meuthen, og de to toppkandidatene ved valget Alice Weidel og Alexander Gauland. Foto. NTB Scanpix.Vis mer

Valg i Tyskland 2017:

Vantro, sjokk og kaos i Berlin: Seierherrene fra ytre høyre i full indre splid

AfD-leder ødela ytre høyres triumfferd foran pressen. Marsjerte ut i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ment å være en festforestilling, da lederne i ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland (AfD) i morges hadde kalt inn til pressekonferanse.

Med nærmere 13 prosent av stemmene og 94 plasser i Forbundsdagen, hadde de god grunn til å feire.

I stedet slapp partitoppen Frauke Petry en politisk bombe.

Brudd og splittelse

- Jeg vil ikke slutte meg til AfDs parlamentariske gruppe, sa Petry fra podiet.

Sekundet etter at hun hadde sluppet bomben hørtes et fullt bombardement fra fotografenes blitzer.

Så reiste hun seg og forlot lokalet, mens de øvrige partilederne ble sittende målløse tilbake.

Da de fikk summet seg, var det umulig å skjule at partiet er inne i en splittelse som går enda dypere enn det som til nå har vært kjent.

- Vanskelig å overgå når det gjelder uansvarlighet, sa en av toppkandidatene ved valget, Alice Weidel, ifølge britiske The Guardian. Hun ba Petry om å like godt melde seg ut av partiet, for å «unngå mer skade».

Intern strid

Den oppfordringen ser ut til å komme i seneste laget, etter at en intern kamp om partiets sjel har rast i månedsvis.

Få timer etter pressekonferansen i Berlin gikk fire AfD-representanter i delstaten Mecklenburg-Vorpommern ut med at de vil forlate AfDs gruppe på grunn av politisk uenighet.

- Det har vært et parti med ekstremt mange stridigheter, helt fra de ble stiftet i 2013, sier førsteamanuensis og Tyskland-kjenner Anette Homlong Storeide ved NTNU til Dagbladet.

I den interne striden har den - i denne sammenhengen - mer moderate Frauke Petry kommet tapende ut mot blant annet Alexander Gauland.

Sjokk-retorikk

Sistnevnte har kommet med sjokkerende uttalelser om blant annet den fargede fotballspilleren Jérôme Boateng.

«Folk liker ham som en fotballspiller. Men de vil ikke ha Boateng som sin nabo», sa Gauland i fjor, men påsto senere at han ikke visste at Boateng var farget.

- Gauland har stått for en skjønnmaling av Tysklands handlinger under annen verdenskrig, sier Anette Homlong Storeide, og nevner at han blant annet har rost tyske soldaters innsats.

Det som sjokkerer mange tyskere, er at denne retorikken har funnet en større klangbunn i det tyske folk enn mange trodde var mulig.

- Det er ikke så veldig annerledes enn det som allerede har skjedd både i Frankrike og Nederland, men det har en spesiell bismak, fordi det er nettopp Tyskland, sier Storeide.

- Vil skamme oss

Nå råder spenning, frykt og - på ytre høyre - forventning til hvordan AfD vil opptre i rollen som opposisjonsparti.

Ifølge CNN er det første gang siden 1961 at et ytre høyre-parti er representert i den tyske Riksdagen.

«Bravo til våre allierte fra AfD for disse historiske resultatene! Det er et nytt symbol på oppvåkningen av de europeiske folkene», skriver det franske ytre høyrepartiet Front Nationals leder Marine Le Pen i en tweet.

Andre er mindre entusiastiske.

«Vi vil høre taler som får oss til å skamme oss», skriver konservative Frankfurter Allgemeine ifølge den statsfinansierte kringskastingsstasjonen Deutsche Welle.

- Det er forskrekkelig mange representanter de har fått, men jeg tror vi vil få se en ganske fragmentert partigruppe, sier Anette Homlong Storeide.

Hun tror ikke partiet vil greie å komme seg bort fra sin historie med konstante maktkamper.

Iskald skulder

Angela Merkel har allerede vist AfD en iskald skulder.

- Partiene som er i stand til å danne koalisjon med hverandre, vil søke løsninger - det er selvsagt forskjeller, men AfD vil ikke ha noen innflytelse, sa forbundskansler Angela Merkel til pressen i dag.

Gårsdagens valg i Tyskland endte med at Merkel og kristendemokratene CDU ble soleklart størst med 33 prosent oppslutning. Men tross i seier var resultatet det svakeste partiet har hatt under Merkels ledelse.

Det som har vakt stor oppsikt og reaksjoner er høyrepopulistiske Alternativ for Tysklands (AfD) inntog i den tyske nasjonalforsamlingen. Partiet fikk 12,6 prosent oppslutning, og er med det inne i Forbundsdagen som tredje største parti.

Mistet stemmer til andre

Under et pressemøte i dag anerkjente Merkel at AfD har steget til å bli Tysklands tredje største parti på bakgrunn av at de har drevet kampanjer hvor de har kritisert og fordømt hennes beslutning om å slippe over en million flyktninger inn i landet de siste to årene, ifølge DW.

Hun understreket videre at partiet ikke ville ha noen innflytelse.

CSU som er i union med CDU holder ifølge Merkel på å analysere hvordan de mistet mer enn 1,4 millioner stemmer til liberale FDP og litt over en million stemmer til høyrepopulistiske AfD.

Merkel sa videre at hun tar ansvaret for Tysklands polariserte politiske landskap, men at hun planlegger å vinne tilbake velgere «gjennom god politikk».

- Vi hadde håpet på et bedre resultat, sa Merkel under partiets valgvake i går.

Regjeringssamarbeid

Like etter valgdagsmålingene kom, gjorde Martin Schulz og Det sosialdemokratiske partiet (SPD) det klart at de ikke lenger blir i koalisjon med Merkel og CDU, og at de nå går i opposisjon.

Dermed står Markel nå overfor utfordringen med å danne en ny regjering. Både De grønne og liberale FDP uttaler at de er åpne for å delta i en regjeringskoalisjon med Merkels konservative CDU. Det vil i så fall gi en flertallsregjering.

- Planen er å holde koalisjonssamtaler med FDP, de grønne og sosialdemokratene, sa Merkel i dag, ifølge DW.

Krav for samarbeid

De grønne har sagt at hovedkravet for at de skal gå inn i en koalisjonsregjering vil være å forsikre at landet overholder klimaforpliktelsene i Parisavtalen.

FDP leder Christian Linder har vært sparsom med detaljer for hvordan han ønsker prosessen med den såkalte «Jamaica koalisjonen» skal foregå.