Vanunu angrer intet etter 18 år i fengsel

18 år i fengsel, hvorav 11 år i isolasjon, har ikke knekket den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men når han løslates fra Shikma-fengselet onsdag får han likevel ikke sin fulle frihet. Tvert imot blir han gjenstand for strenge sikkerhetsregler for å hindre at han avslører flere hemmeligheter.

En ting er både de mange israelerne som betrakter ham som forræder, og de mange i utlandet som ser på ham som en helt, enige om: nemlig hans enestående målbevissthet og overbevisning.

- Jeg hadde ikke noe valg. Jeg er den lille mann, en borger, en helt alminnelig fyr, men jeg må gjøre min plikt. Jeg har hørt stemmen til min samvittighet, og det er ingen steder å rømme til, skrev han i en diktsamling som vitner om hans tro på at hans livsoppgave er å hindre en atomkatastrofe i Midtøsten.

Målbevisst

Årene i fengsel har etterlatt seg sine spor. Den 50 år gamle atomteknikeren har lagt på seg og er nesten helt skallet, men målbevisstheten lyser fra de få fangebildene som er kommet ut.

Vanunu ble bortført av Israels hemmelige tjenester mens han var i London, og senere dømt for spionasje for å ha gitt avisa Sunday Times topphemmelig informasjon om det kjernefysiske anlegget Dimona i Negev-ørkenen.

En uke etter at han ble bortført, offentliggjorde avisa intervjuet som for første gang viste at Israel hadde atomvåpen.

For israelere flest er han en landsforræder, men i resten av verden betrakter menneskerettighetsaktivister og motstandere av atomvåpen ham som en helt. Amnesty International regner ham som samvittighetsfange.

Streng oppsikt

Når han endelig får gå ut av fengselsporten onsdag, kan han for første gang på 18 år smake friheten. Men det blir likevel under strenge restriksjoner, og han vil ikke få lov å leve et vanlig liv slik som borgere flest.

Flere regjeringsmedlemmer mente han burde settes i husarrest på ubestemt tid, men statsminister Ariel Sharon besluttet at han i stedet skal holdes under streng oppsikt.

Allerede før han forlater fengselet har han fått en liste over restriksjonene han blir underlagt, som er undertegnet av innenriksminister Avraham Poraz.

Han vil ikke få lov å forlate Israel, og han vil ikke få lov å ha kontakt med utenlandske ambassader eller utlendinger.

Han blir ikke uttrykkelig nektet å snakke med mediene, men mediene blir likevel underlagt streng sensur om alt som har med atomprogrammet å gjøre.

Mobiltelefon og internett

Hans bror Meir sier at han har anket beslutningene om at han ikke får lov å ha mobiltelefon eller benytte seg av internett.

Israels menneskerettighetsforbund, som skal hjelpe Vanunu med advokattjenester, sier at han burde kunne ta opp restriksjonene i retten.

- Han har sonet sin straff, og man kan ikke straffe noen enda mer etter at straffen er sonet, sier organisasjonens talsmann Yoav Loeff.

Gideon Ezra, som sitter i Israels regjering, er overbevist om at Vanunu vil fortsette å lekke opplysninger, og mener at han fortsatt burde holdes i forvaring. Han sier at Vanunu har gjort det klart for ham at han vil avsløre mer, og at han ikke angrer det han har gjort.

Men Peter Hounam, journalisten i Sunday Times som i sin tid intervjuet Vanunu, sier at det er vrøvl å påstå at han har mer å fortelle.

- Jeg debrifet ham i fem uker i 1986. Det er absolutt ingenting han vet om Dimona som vi ikke har registrert, sier han. - Det de er mest opptatt av, er at han er et levende vitne på at Israel ikke forteller sannheten, sier han videre.

(NTB)

FRI ETTER 18 år: Mordechai Vanunu avslørt Israels atomprogram.