Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanunu arrestert på nytt

- Helt uakseptabelt, sier Kåre Willoch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu er blitt arrestert på nytt for å ha lekket hemmeligheter, opplyser politiet i Jerusalem.

- Han er mistenkt for å ha spredt hemmeligstemplet informasjon til uvedkommende, sier en talsmann for israelsk politi ifølge NTB.

Vanunu ble løslatt fra fengsel i april. Da hadde han sonet ferdig en dom på 18 år for å ha røpet informasjon om Israels atomvåpenprogram.

Til tross for at han har sonet dommen, har han ikke fått tillatelse til å forlate Israel. Han har oppholdt seg i den anglikanske kirken i Øst-Jerusalem siden løslatelsen.

Ifølge avisa Haaretz.com skal bagrunnen for arrestasjonen være et intervju han gjorde med en gresk radiostasjon i september.

- Det er fortsatt atomvåpenmateriale i Istrel, og jeg tror at flere har blitt bygget de siste 18 årene, sa han i intervjuet.

Han blir også etterforsket for å ha sagt ja til et inervju med BBC og Sunday Times uker etter løslatelsen. Politiet i Israel mener han ikke har anledning til å snakke med mediene om dette.

- Han har brutt betingelsene for løslatelsen. Noe må gjøres for å stoppe dette, sier en anonym politikilde til avisa.

image: Vanunu arrestert på nytt

- Helt uakseptabelt

Tidligere statsminister Kåre Willoch har tidligere uttalt at Norge bør tilby Vanunu oppholdstillatelse. Han mener arrestasjonen er totalt uakseptabel.

- Feilen her er jo vilkårene som ble stilt for løslatelsen. Et forbud mot å snakke med vestlige medier er en helt uakseptabel begrensing. Det er nedstemmende at Israel fastholder at han ikke skal kunne røpe synspunkter. For det er jo usannsynlig at han har flere hemmeligheter, sier Willoch til Dagbladet.no.

- Denne slags opptreden skaper negative reaksjoner mot Israel. Årsaken er jo at de ikke vil ha noen politisk belastning og oppmerksomhet rundt dette. Alle vet jo at Israel har et atomvåpenprogram. Det er ingen hemmelighet, sier han.

<B>FRI:</B> Bildet er tatt da Vanunu ble sluppet fri etter 18 år i fengsel for å ha avslørt at Israel løy om sitt atomvåpenprogram.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media