Vanunu ber Norge om hjelp til å reise utenlands

Atomteknikeren Mordechai Vanunu ber Norge om hjelp til å forlate Israel på humanitært grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanunu ble onsdag løslatt etter å ha sonet 18 års fengsel for å ha avslørt israelske atomhemmeligheter.

- Etter løslatelsen i går rettet Vanunu gjennom meg en appell til Norge om å hjelpe ham til å få forlate Israel, gjennom pass og reisebevis på humanitært grunnlag, sier Fredrik S. Heffermehl i den internasjonale Vanunu-komiteen til NTB.

Israelske myndigheter har pålagt Vanunu strenge restriksjoner etter løslatelsen med den begrunnelse av han fortsatt kan sitte på hemmeligheter. Han får blant annet ikke ha kontakt med utlendinger og får ikke forlate Israel. Onsdag kveld fikk han imidlertid dispensasjon og møtte utenlandske venner, blant andre Fredrik S. Heffermehl.

- Han håper den form for husarrest myndighetene har innført snart vil opphøre. Samtidig er det stor uro for at det kan tilstøte Vanunu noe hvis han blir videre i dette landet hvor det er så mye uro og myndighetene har bidratt til hatefulle holdninger mot ham, sier Heffermehl.

- Under en mottakelse i kirken i Jerusalem hvor Vanunu foreløpig har tatt tilflukt, var Vanunu forbausende avslappet, snakket med alle, med smil og humoristisk sans og han holdt flere taler med oppsiktsvekkende styrke og klarhet.

(NTB)