Vanunu ber Norge om hjelp

Atomteknikeren Mordechai Vanunu ber Norge om hjelp til å forlate Israel på humanitært grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vanunu ble onsdag løslatt etter å ha sonet 18 års fengsel for å ha avslørt israelske atomhemmeligheter.

- Etter løslatelsen i går rettet Vanunu gjennom meg en appell til Norge om å hjelpe ham til å få forlate Israel, gjennom pass og reisebevis på humanitært grunnlag, sier Fredrik S. Heffermehl i den internasjonale Vanunu-komiteen til NTB.

Israelske myndigheter har pålagt Vanunu strenge restriksjoner etter løslatelsen med den begrunnelse av han fortsatt kan sitte på hemmeligheter.

Han får blant annet ikke ha kontakt med utlendinger og får ikke forlate Israel. Onsdag kveld fikk han imidlertid dispensasjon og møtte utenlandske venner, blant andre Fredrik S. Heffermehl.

Dispensasjon

- Vanunu håper den form for husarrest myndighetene har innført snart vil opphøre. Samtidig er det stor uro for at det kan tilstøte Vanunu noe hvis han blir videre i dette landet hvor det er så mye uro og myndighetene har bidratt til hatefulle holdninger mot ham, sier Heffermehl.

- Under en mottakelse i kirken i Jerusalem hvor Vanunu foreløpig har tatt tilflukt, var han forbausende avslappet, snakket med alle, med smil og humoristisk sans og han holdt flere taler med oppsiktsvekkende styrke og klarhet.

Myndighetenes begrunnelse for å nekte Vanunu utreisetillatelse og kontakt med utlendinger er at han kan røpe flere hemmeligheter fra kjernevåpenproduksjonen i Dimona.

Men dispensasjonen fra forbudene som gjorde det mulig for Vanunu å møte en rekke utlendinger onsdag kveld, tyder på at det ikke er lekkasjer myndighetene er redde for, mener Vanunus utenlandske støttespillere.

Anker avgjørelse

Vanunus advokat Avigdor Feldman bekreftet torsdag at atomteknikeren har bedt høyesterett revurdere restriksjonene han er blitt pålagt.

- Høyesterettsdommerne er ikke akkurat kjent for å være nådige i sikkerhetsspørsmål. Men etter min mening retter disse restriksjonene fokus på Vanunu. Jeg tror sikkerhetsapparatet vil gi etter, slik at «Vanunu-karnevalet» kan ta slutt en gang for alle, sa Feldman.

Ifølge Vanunus utenlandske venner er det den sivile og militære sikkerhetstjenesten i Israel som har ivret mest for å sette ham under overvåking.

Vanunu har tidligere sagt at han ønsker å bosette seg i USA, stifte familie og livnære seg ved å undervise.

(NTB)

ENDELIG FRI: Men uten frihet. Mordechai Vanunu er nylig sat fri etter 18 år i israelsk fengsel, men er underlagt strenge restriksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer