Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanunu i husarrest

Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu er satt i husarrest etter at han ble pågrepet torsdag og tilbrakte et døgn i varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En representant for påtalemakten har sagt at den 50 år gamle Vanunu skal holdes i husarrest i en uke, men har ikke gitt noen nærmere forklaring på hvorfor han har fått nye restriksjoner på sin bevegelsesfrihet.

Da Vanunu ble løslatt fra fengsel i april etter å ha sonet ferdig en dom på 18 år, fikk han beskjed om at han ikke får forlate Israel eller gi intervjuer til utenlandske journalister.

Han har i mellomtiden bodd i et losjihus for pilegrimer ved den anglikanske kirken i Øst-Jerusalem.

Etter arrestasjonen torsdag opplyste politiet at Vanunu har brutt restriksjonene han er blitt pålagt.

Tøysete argument

Internasjonale menneskerettighetseksperter mener forfølgelsen av Vanunu er i strid med all demokratisk rettspraksis.

Oslo-juristen Fredrik Heffermehl, som leder den internasjonale Vanunu-komiteen, betegner de israelske påstandene mot Vanunu som tøysete og peker på at han har sonet ferdig dommen.

Vanunu ble dømt for å ha røpet Israels hemmelige atomvåpenprogram for avisen Sunday Times høsten 1986.

Avsløringen førte senere til at han ble kidnappet av israelske agenter i Roma og brakt tilbake til Israel, der han ble dømt til 18 års fengsel, hvorav han tilbrakte to tredeler i isolasjon.

- Vi har fryktet dette, og det er helt opplagt at israelerne nå bruker oppmerksomheten rundt Arafats død for å arrestere Vanunu på nytt, sa Heffermehl da Vanunu ble arrestert torsdag.

- Hevnlyst

Heffermehl tilbrakte to uker sammen med Vanunu inntil for ti dager siden og sier at de israelske argumentene om at Vanunu kan ha gitt nye opplysninger om atomprogrammet er fullstendig tøysete.

- Hele hensikten med Vanunus initiativ i 1986 var å røpe at det eksisterte et israelsk atomprogram. 18 år senere har han ingen nye kunnskaper, og han har uansett ingen interesse av å diskutere detaljer i dette atomprogrammet, sier Heffermehl.

- Arrestasjonen blir enten gjort av hevnlyst eller fordi det er mer komfortabelt å ha en kritiker bak lås og slå. I all viraken rundt Arafat har Israel benyttet anledningen til å slå til, og de har hatt en god uke på å forberede arrestasjonen, sier han.

(NTB)

I HUSARREST: Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media