Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanunu-nei fra Jern-Erna

Israelske Mordechai Vanunu får ingen særbehandling som asylsøker i Norge, sier kommunalminister Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere atomteknikeren Mordechai Vanunu, som i fjor ble løslatt etter 18 år i israelsk fengsel, appellerer nå til statsminister Kjell Magne Bondevik for å slippe ut av Israel.

Vanunu ble arrestert og dømt til 18 års fengsel fordi han fortalte en britisk avis om omfanget av Israels planer om atomvåpenproduksjon. Han har hatt husarrest og svært begrenset ytrings- og bevegelsesfrihet siden han ble løslatt for et år siden.

Får nei til asyl

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at Vanunus asylsøknad er blitt behandlet av Kommunal- og regionaldepartementet (KRD), som sier nei til søknaden på formelt grunnlag.

- UD har fulgt utviklingen i Vanunus sak helt siden han satt i fengsel, og norske myndigheter har tatt opp saken på høyeste nivå ved flere anledninger. Også da Israels statsminister Ariel Sharon møtte statsminister Kjell Magne Bondevik i Molde i 2003, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i UD til Dagbladet.no.

- Vi avventer utfallet av Vanunus sak. Han skal til ny høring i mai. Og UD påpeker at ytringsfrihet og bevegelsesfrihet er vernet i folkeretten og at Israel må følge dette, sier Bergesen.

I avslagsbrevet skriver UD at det er avgjørende at Vanunu oppholder seg i sitt eget hjemland Israel.

«Det er fast praksis for at det ikke innvilges asyl til personer som oppholder seg i hjemlandet. Det er en forutsetning i FNs flyktningkonvensjon for å bli anerkjent som flyktning av man ikke oppholder seg i hjemlandet,» skriver UD.

image: Vanunu-nei fra Jern-Erna

Må søke fra Norge

Kommunalminister Erna Solberg sa til NRK Dagsnytt i dag at Norge forsøker i å spille en konstruktiv rolle i fredsprosessen i Midt-Østen, og at det ville være i strid med denne prosessen å gi Vanunu særbehandling.

- Ingen kan få asyl i Norge når de ikke søker fra Norge, sa hun.

Solberg la vekt på at det ville være en meget spesiell situasjon hvis et land som Norge skulle la seg en asylsøker utenfor Norge få særbehandling.

- Vi vil ikke bryte det som er vanlig praksis for norsk behandling av asylsøknader, sa Erna Solberg.

Vanunu er underlagt restriksjoner i Israel og har dermed ikke kunnet dra til Norge eller andre land for å søke om asyl. Han får heller ikke oppsøke andre lands ambassader i Israel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!