Vanunu på nett hos Dagbladet.no

- Jeg får ikke lov, men gjør det likevel, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et år har den tidligere atomteknikeren Mordechai Vanunu ønsket å forlate Israel. Han har søkt asyl i Norge, men Erna Solberg har sagt nei til å ta imot ham.

I fjor ble Vanunu løslatt fra israelsk fengsel etter å ha sonet en dom på 18 år for å ha avslørt utvikling av atomvåpen ved det kjernefysiske anlegget Dimona i Negev-ørkenen.

Tar sjansen på å bryte forbud

Vanunu kontaktet den britiske avia Sunday Times og fortalte alt han visste. Men før saken kom på trykk, kidnappet israelsk etterretning Vanunu og smuglet ham tilbake til Israel.

Vanunu ble utsatt for den klassiske honningfella: En vakker kvinne lokket ham til Roma. Der ble han dopet ned, kidnappet og brakt til Israel, rettssak og 18 års fengsel for spionasje.

Mange israelere mener fortsatt at Vanunu er en landsforræder. Amnesty International mener at Vanunu var en samvittighetsfange.

For ett år siden - 21. april i fjor - ble han løslatt. Men friheten har han likevel ikke fått tilbake.

Han får ikke lov til å snakke med utlendinger eller kontakte andre lands ambassader. Han får ikke forlate Israel, og myndighetene må varsles hvis han skal reise bort eller overnatte et annet sted enn hjemme hos seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer