Vanunu slipper ut fra isolat etter 12 år

JERUSALEM (NTB-AFP): Den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu har sluppet ut fra enecellen der han har tilbragt de siste 12 årene av sitt liv. De seks gjenværende årene skal han få sone sammen med andre fanger i Ashkalon-fengselet ved Middelhavskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Vanunus advokat Avigdor Feldman som torsdag opplyste at det 12 år lange marerittet er et avsluttet kapitel. Det er mange år siden Vanunus familie og venner begynte å bekymre seg for helsetilstanden hans.

- Beslutningen ble tatt etter at det ble klart at det er fullstendig umenneskelig å holde en mann isolert i nesten 12 år. (Fortsatt) soning i enecelle kunne ha gitt ham alvorlige mentale problemer, sa Feldman.

Nå håper Feldman at Vanunu kan bli omfattet av et amnesti i forbindelse med 50-årsjubileet for opprettelsen av staten Israel, ettersom han snart har sonet to tredeler av dommen på 18 år.

Norsk innsats

Beslutningen om å gi Vanunu status som vanlig fange kan være en liten fjær i hatten for utenriksminister Knut Vollebæk, som ba om at atomteknikeren måtte få lettere soningsforhold da han møtte statsminister Benjamin Netanyahu i Oslo sist helg. Netanyahu svarte da at dette var et sikkerhetsspørsmål.

Kidnappet

Det har i mange år pågått en internasjonal kampanje for å få løslatt den israelske atomteknikeren, som i 1986 bekreftet at det blir produsert kjernevåpen i Dimonareaktoren i Negevørkenen, en reaktor der norsk tungtvann i nesten 30 år modererte og kjølte ned spaltingsprosessen.

Vanunu fortalte om produksjonen i en rekke intervjuer med den britiske avisen Sunday Times før han ble lokket til Roma av den vakre Mossad-agenten «Cindy». Der ble han bedøvet, brakt til Israel og dømt til 18 års fengsel.

Israel har aldri innrømmet at landet har atomvåpen, men internasjonale eksperter påpekte allerede i 1986 at Vanunu ikke fortalte noe nytt for personer som har fulgt det israelske atomprogrammet.