- Vanviddet vil fortsette

President Donald Trump kom onsdag kveld med nok en serie påstander om valgfusk. De stemmer fortsatt ikke.

TRUMP: President Donald Trump holdt ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil gi en oppdatering på vårt pågående arbeid med å avdekke omfattende valgfusk og uregelmessigheter som fant sted under det latterlige lange valget, sa president Trump i en tale fra Det hvite hus seint onsdag kveld norsk tid.

Deretter fulgte en lang rekke grunnløse påstander om valgfusk.

Han påsto blant annet at Biden hadde rigget valget på forhånd, og Biden derfor ikke egentlig hadde trengt å delta.

- Min motstander ble bedt om å holde seg unna valget: «Ikke hold valgkampanje, vi trenger ikke deg, vi har kontroll. Dette valget er ferdig», hevdet Trump at motstanderen hadde fått beskjed om.

En lang rekke valgkrets-ledere, den føderale valgkommisjonen og justisminister William Barr har sagt at de ikke har funnet noe bevis på utstrakt valgfusk, eller forsøk på valgfusk.

- Antidemokratisk

USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningsinstituttet Norce skriver i en e-post til Dagbladet at det ikke er så mye poeng i å diskutere med Trump.

TILBAKE: Joe Biden presenterte sitt økonomiske lag han skal ta med inn i Det hvite hus. Vis mer

- USA må bare forholde seg til at de har en ikke-rasjonell, antidemokratisk president som lever i en alternativ virkelighet hvor nord er sør og svart er hvitt. Det har ikke noe for seg å prøve å argumentere mot ham, skriver Mjelde.

Han mener at dette er konspiratorisk.

- Han kommer med en ikke-falsifiserbar påstand om at valget var rigget. Det er typisk for en konspirasjonsteori som dette at bevis på det motsatte ikke godtas, skriver Mjelde.

Pandemien raser

USA har registrert desidert flest smittetilfeller i verden. I skrivende stund har landet nesten 14 millioner bekreftede tilfeller og nesten 274 000 relaterte dødsfall, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Det er rundt 100 000 flere dødsfall enn neste land på lista, som er Brasil.

GIKK HARDT UT: Barack Obama ga CBS et intervju etter valget og gikk hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer

- Det hele blir ekstra absurd gitt at pandemien herjer på sitt verste. Trump forsøker ikke engang å gjøre jobben han desperat prøver å beholde. Mens Trump forsøker å omgjøre valgresultatet, er beskjeden til USA at folk får bare klare seg selv, mener Mjelde.

Mjelde er også tydelig på at han ikke tror Trumps påstander om valgfusk kommer til å gi seg med det første.

- Vanviddet vil fortsette til Grunnloven avskilter ham 20. januar ved at hans maktperiode da er ubønnhørlig slutt. Den rettmessige valgvinneren, Joe Biden, overtar da som president, det er 100 prosent sikkert.

- Designet for å beskytte

Mjelde skriver også at USAs innbyggere bør være glade for måten de har organisert det politiske systemet sitt.

- Føderalismen og maktdelingen nasjonalt sikrer delstatene, Kongressen og domstolene det nødvendige handlingsrommet til å stå imot Trumps angrep på demokratiet, skriver Mjelde og avslutter:

- Systemet ble faktisk designet for å beskytte det amerikanske demokratiet mot en president som dette.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer