Visjonene klare:   De er blitt rike på restene av Mjellem & Karlsen. Fra venstre styremedlem Terje Larsen, adm. direktør Asbjørn Algrøy og  styreleder Olav Kåre Vatnøy i Marin Eiendomsutvikling. Foto: NTB scanpix
Visjonene klare: De er blitt rike på restene av Mjellem & Karlsen. Fra venstre styremedlem Terje Larsen, adm. direktør Asbjørn Algrøy og styreleder Olav Kåre Vatnøy i Marin Eiendomsutvikling. Foto: NTB scanpixVis mer

Vanvittig gevinst i Bergen - lanserer eiendomsprosjekt til 7 milliarder

Investorene som kjøpte konkursboet etter Mjellem & Karlsen har tjent over 100 millioner. Nå står de bak et av Bergens største eiendomsprosjekter noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Du må ikke glemme at dette var en situasjon som ikke mange turte å ta tak i.

Olav Kåre Vatnøy (70) er styreleder og aksjonær i Marin Eiendomsutvikling, det anonyme eiendomsselskapet som kjøpte konkursboet etter den bergenske verftsgruppen Mjellem & Karlsen i 2004, skriver Finansavisen.

Da var allerede skipsbyggingsvirksomheten solgt til Magnus Stangelands Bergen Yards, nå Bergen Group.

For den nette sum av 2,5 millioner kroner fikk Vatnøy og partnerne Nils-Petter Halvorsen (56) og Terje Larsen (67) overta en betydelig eiendomsmasse og et gjeldsberg av usikker størrelse.

11 år med lukrative salg og utviklingsprosjekter senere, uten å skyte inn en krone ekstra i egenkapital, har Marin-eierne tjent nærmere 115 millioner kroner. Av dette har eierne hittil tatt ut 19 millioner i utbytte, skriver Finansavisen.

I en by hvor «Mjellemen»-kollapsen fortsatt er et sårt tema for mange, sitter det imidlertid langt inne å snakke om gevinsten.

- Vi har ikke tatt ut lønn i et eneste år, og har bare tatt utbytte tre ganger, sier Vatnøy.

Milliardprosjekt Gründerne venter fortsatt på å realisere sin opprinnelige plan; å utvikle det gamle verftsområdet på Laksevåg.

Dagens hovedleietager, Noryards, forsøker fortsatt å tjene penger på skipsbygging, etter at Bergen Group ga opp. Marin Eiendomsutvikling sitter imidlertid på en godkjent reguleringsplan for 100.000 kvadratmeter med næringsareal i området rundt verftet, skriver Finansavisen.

Samtidig jobbes det intenst for å gå godkjent en omregulering av verftsområdet til sentrums- og boligformål.

Marin Eiendomsutvikling har sammen med arkitektkontoret Nordic Office Of Architecture lansert et konsept med tre kunstige øyer, som i sin helhet kan gi plass til 1.300 til 1.600 boliger og næringsbygg med rom for mer enn 4.000 arbeidsplasser. Anslått prislapp er på opp mot 7 milliarder kroner.

- Dette prosjektet vil ta 10-15 år å gjennomføre fra vi får godkjenning. Men vi er klare til å begynne å fylle Puddefjorden med fyllmasse allerede i morgen, sier adm. direktør i Marin Eiendomsutvikling, Asbjørn Algrøy, til Finansavisen.

Flere nyheter Her stiger prisene mest i Oslo
Reitan kjøpte eiendom i Bergen med pen rabatt
Det koker ikke overalt - her er Norges billigste boliger