Coronaviruset

Vanvittig reduksjon etter lockdown

Helsefarlig svevestøv ble kraftig redusert under coronanedstengningen i februar og mars. Det kan ha forhindret tusenvis av dødsfall, viser ny forskning.

LUFTFORURENSING: Ny forskning viser sterk forbedring av luftkvalitet i Kina og Europa under coronanedstengning. Bildet er fra Beijing på en forurenset dag i november 2018. Foto: REUTERS/Jason Lee/NTB
LUFTFORURENSING: Ny forskning viser sterk forbedring av luftkvalitet i Kina og Europa under coronanedstengning. Bildet er fra Beijing på en forurenset dag i november 2018. Foto: REUTERS/Jason Lee/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eksponering for dårlig luftkvalitet fører til økt forekomst av for tidlig død som følge av hjerte- og luftveissykdommer, skriver de amerikanske forskerne bak en fersk studie publisert i anerkjente The Lancet Planetary Health.

«Så vidt vi vet, er dette den første omfattende modelleringsstudien som i stor skala undersøker effekten strenge lockdown-tiltak har på luftkvalitet og menneskers helse», heter det.

Under covid-19-pandemien, som fremdeles herjer i store deler av verden, er det observert en betydelig forbedring av luftkvaliteten etter nedstengning av samfunnet i svært mange land.

De amerikanske forskerne har kartlagt konsentrasjonene av svevestøv ved 2500 målestasjoner i Europa og Kina under coronanedstengningen i februar og mars måned.

Sterkt redusert

- Det er godt kjent at svevestøv med størrelse 2,5 mikrometer, som man så på i denne studien, kan trenge helt ned i lungeblærene og bidra til sykdomsutvikling hos mennesker, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer