Masseskytingen i Texas:

Våpen-debatten: - Fryktkultur

Det skal mye til for å få på plass reell endring i våpenloven, ifølge USA-ekspert.

NY DEBATT: Etter skolesmassakren i Uvalde i Texas, diskuteres igjen våpenlovgivningen i USA. Foto: Dario Lopez-Mills / AP / NTB
NY DEBATT: Etter skolesmassakren i Uvalde i Texas, diskuteres igjen våpenlovgivningen i USA. Foto: Dario Lopez-Mills / AP / NTB Vis mer
Publisert

Skolemassakren i Texas har satt ny fyr i konfrontasjonen mellom våpentilhengere og våpenskeptikere i USA generelt og i Texas spesielt.

19 barn og to voksne ble drept tirsdag. Skoleskytingen i Uvalde er den som har krevd flest dødsofre i USA siden Sandy Hook-skytingen i Connecticut i 2012.

Nå har en liten gruppe fra både republikanerne og demokratenes side startet samtaler for å se på et mulig kompromiss om ny våpelov, ifølge The New York Times.

- Vi er på et punkt i denne debatten, hvor vi trenger noe. Vi må vise fremgang. Folk er redde. Og derfor er jeg mye mer villig til å akseptere noe som er lite, men viktig, enn jeg var noen måneder etter Sandy Hook, sier senator Christopher S. Murphy, demokrat i Connecticut, som står i spissen for disse samtalene.

USA: Tirsdag 24. mai tok Salvador Ramos seg inn på en barneskole i Uvalde, Texas. Video: Reuters / Facebook / Twitter. Vis mer

Demokratene har imidlertid uttalt at de vil insistere på at republikanerne, som tidligere har motarbeidet forsøk på å vedta våpentiltak, raskt skal stemme i saken.

Men flere demokrater tror ikke disse samtalene vil føre fram. Blant dem senator Edward J. Markey i Massachussetts.

- Ti dager fra nå, vil dette opprøret legge seg, sier han.

- Vil forsvare seg

USA-ekspert og rådgiver Eirik Løkke i Civita tror heller ikke at det vil skje endringer i våpenlovene med det første.

Polariseringen mellom dem som sverger til at våpen er en menneskerett og dem som vil stramme inn våpenlovene vil trolig øke foran og under primærvalgene utover høsten, mener han.

Det er allerede store forskjeller mellom den strenge hovedstaden og føderalområdet Washington D.C. og mer våpenvennlige delstater som Texas og Virginia.

- Det er en fryktkultur i USA. Det skulle ikke forundre meg om det ble flere våpen nå fordi de vil forsvare seg. Den logikken er amerikansk tradisjon. Det er en omdiskutert tolkning av Høyesterett, som tolkes som en individuell rett til å bære våpen. Men en grunnlovsfestet rett betyr ikke at det ikke trengs reguleringer. Jeg pleier å sammenlikne med førerkort. De fleste stater har krav til førerkort. Skulle man gjort noe med våpenlovgivningen, skulle man hatt en lisens.

- Hvorfor trenger man lisens for å kjøre, men ikke for å bære våpen? spør Løkke seg.

«Kulturkrig»

Meningsmålinger viser at mange amerikanere støtter visse restriksjoner i våpenlovgivningen, men republikanske politikere frykter at det vil koste dem mye å støtte slike tiltak, ifølge New York Times.

- Det kunne tenkes at det kunne skje en endring på begrensningen på automatvåpen. Det kan være det er mulig å få til et kompromiss der. Samtidig er det mer håp enn en reell tro. Produsentene, lobbyen, velgerne, selve ideen om at man skal kunne forsvare seg, står så sterkt i USA. En skolemassaker har dessverre ikke så mye å si. Tilhengerne vil heller si at problemet er at de andre ikke hadde våpen, sier USA-eksperten.

Løkke sammenlikner abortsaken og ja-/nei-sidene i våpendebatten som sammenfallende saker i en rotfestet, amerikansk «kulturkrig».

- De som vil ha våpen, er også imot abort og klima. Det henger sammen, uten at det er logisk. Dette mobiliserer tradisjonelt kjernevelgere hos republikanerne og er hovedårsaken til at ingenting blir gjort, sier Løkke til Dagbladet.

I høstens primærvalg, eller mellomvalg, er 34 av de 100 representantene i Senatet på valg. 36 av 50 stater skal velge guvernør, og alle de 435 setene i Representantenes hus er oppe til velgernes vurdering av hvem skal sitte der.

PATETISK: Basketballtrener for Golden State Warriors Steve Kerr sa tydelig ifra om hva han mente om skoleskytingen i Texas under en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid. Video: Instagram/Warriors Vis mer

- Ditt ansvar

I det politiske systemet er det i hovedsak Senatet som har føringene om føderal lovgivning. Der er det nå uavgjort, 50 representanter hver til republikanerne og demokratene.

I tilfeller der saker må ha en avklaring, er det nå demokratene som har den avgjørende dobbeltstemmen. Den «styres» av visepresident Kamala Harris.

Nettstedet Amerikanskpolitikk.no med mange USA-kjennere i sine rekker, kom med det første «stalltipset» allerede 11. mai om sammensetningen av nye Senatet.

Der går vurderingene ut på 53-47 i republikanernes favør etter valget.

Det var etter at Høyesteretts initiativ til skjerpet abortlov avdekket et splittet USA. Men det var før den siste, tragiske skoleskytingen.

ETTER SKOLEMASSAKREN: Senator Ted Cruz (i midten) og guvernør Greg Abbott (til venstre i Uvalde onsdag. Denne helgen skal de ikke opptre sammen med tidligere president Donald Trump som planlagt. Cruz drar på møtet i våpenorganisasjonen NRA, mens Abbott drar tilbake til skolen. Foto: Jordan Vonderhaar, Getty Images/AFP/NTB.
ETTER SKOLEMASSAKREN: Senator Ted Cruz (i midten) og guvernør Greg Abbott (til venstre i Uvalde onsdag. Denne helgen skal de ikke opptre sammen med tidligere president Donald Trump som planlagt. Cruz drar på møtet i våpenorganisasjonen NRA, mens Abbott drar tilbake til skolen. Foto: Jordan Vonderhaar, Getty Images/AFP/NTB. Vis mer

Demokratenes kandidat Beto O'Rourke til høstens guvernørvalg i Texas reiste seg og brøt inn i pressekonferansen til den republikanske guvernøren Greg Abbott onsdag norsk tid etter skoletragedien.

- Det er ditt ansvar, ropte O' Rourke og pekte på Abbot. 8. november skal velgerne i Texas bestemme om O' Rourke blir ny guvernør i delstaten eller om Abbott fortsetter.

Etter skytingen bekreftet først den republikanske guvernøren at han som planlagt skal delta på helgas møte i Houston i våpenlobbyorganisasjonen NRA (National Rifle Associaton).

- DITT ANSVAR: Demokratenes guvernørkandidat i Texas, Beto O' Rourke (med ryggen til) bryter inn i pressekonferansen til republikanernes guvernør Greg Abbott. Foto: Veronica G. Cardenas, Reuters/NTB.
- DITT ANSVAR: Demokratenes guvernørkandidat i Texas, Beto O' Rourke (med ryggen til) bryter inn i pressekonferansen til republikanernes guvernør Greg Abbott. Foto: Veronica G. Cardenas, Reuters/NTB. Vis mer

Der skulle han være hovedgjest ved siden av tidligere president Donald Trump og republikanernes profilerte Texas-senator Ted Cruz.

Etter en heftig offentlig debatt om guvernørens prioritering, har Abbot nå ombestemt seg, melder amerikanske medier.

Guvernøren skal delta i en minnemarkering på skolen.

- Konservativt flertall

- Kan Høyesterett gripe inn for å få til en endring?

- Det er avhengig av hvilke saker de får inn. De tar ikke i dette på eget initiativ. Det er konservativt flertall, så det er også lite trolig at det går i en strengere retning, sier Løkke.

- INGEN ENDRING: TV-personlighet Rick Kirkham har nylig vært i Texas, og gjestet Dagbladet TVs studio for å diskutere skoleskytingen i Uvalde i Texas Vis mer

Han er spent på om den siste Texas-massakren og en rekke alvorlige våpensaker tidligere i år kan føre til mobilisering av velgere som vil stramme inn våpenlovene.

- Det beste man kan håpe på, er at det mobiliseres mer på demokratenes side. At de er villige til å bruke stemmeretten sin i valget. Det blir vanskelig, men det kan tenkes at dette er en sak som kan mobilisere dem, sier han.

18-åringen som drepte 19 barn og to lærere på skolen i Texas - etter at han hadde skutt og såret sin egen bestemor - kjøpte rifle på lovlig vis i en godkjent våpenbutikk dagen etter at han hadde bursdag på 18 års dagen.

Det er aldersgrensen i Texas for å kjøpe rifle uten lisens.

Dagen etter kom han tilbake og kjøpte en rifle til og 375 skudd.

Aldersgrensen for å kjøpe håndvåpen er 21 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer