Våpen funnet på Orderud gård

Etter innbo-auksjonen fant Lars Orderud en pistol i et skatoll i kårboligen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22 kaliber-pistolen dukket opp under en auksjon av innboet. Per Orderuds fetter, Lars Orderud, kjøpte et gammelt skatoll og fant våpenet inni. Møbelet sto rett ved soverommet i 1. etasje der Anne Orderud Paust sov drapsnatta.

Privatetterforsker Harald Olsen sier at det er viktig å få belyst hvorfor våpenet lå i skatollet og hvem det tilhørte. Han mener at det er lite sannsynlig at pistolen var ett av drapsvåpnene.

- Dersom det var Annes pistol, er det grunn til å spørre hvem hun var redd for og hvorfor, sier privatetterforskeren til NTB.

Han er sikker på at pistolen og dokumentene har ligget i skatollet hele tiden. Da Lars Orderud hadde kjøpt skatollet og åpnet det, fant han først mange dokumenter og brev. Lengst inne i en av skuffene lå en plastpose med pistolen.

- Det var mildt sagt et sjokk for ham å finne den, sier Olsen som mener funnet sier litt om politiets åstedsgransking.

Pistolen er ennå ikke levert til politiet. Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt avviser at det kan være drapsvåpenet.

- Drapsvåpenet var av typen Ruger kaliber 22, mens revolveren jeg så på TV var en Colt kaliber 22, sier Tronier til NTB.

Han ser to mulige forklaringer på hvordan våpenet havnet i kårboligen.

- Den ene muligheten er at våpenet kan være plantet i ettertid, og den andre muligheten er at det kan ha ligget der hele tiden. Det er uansett umulig å konkludere med noe nå. Vi vil se nærmere på saken til uken, sier Tronier som er kritisk til at privatetterforsker Harald Olsen ikke har levert våpenet til politiet.

- Jeg synes det er påfallende at Olsen beholder våpenet selv. Ved å gjøre dette gjør han seg skyldig i en straffbar handling, understreker politiadvokaten.

Orderud-saken

  • 23. mai 1999 ble Marie (84) og Kristian (81) Orderud og deres datter Anne Orderud Paust (47) funnet drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum.
  • Per Kristian og Veronica Orderud fikk 21 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet. Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland fikk 18 og 16 års fengsel.

Lars Orderud ble sjokkert da han fant ut hva skatollet skjulte, og krever ny etterforskning.

- Alle vi i familien er temmelig sjokkerte. Jeg reagerer kraftig når vi finner ting som dette, sier han til NTB.

Pistolen var pakket inn i papir og plastposer helt innest i skatollet.

- Jeg tror ikke dette er drapsvåpenet, men dette bekrefter tanker vi har gått med hele tiden om at det er ting politiet ikke har etterforsket godt nok. Nå håper jeg dette presser dem til ytterligere å etterforske saken, sier han.

Under auksjonen der Orderud-arvingene deltok, dukket det også opp en rekke papirer.

- Dette er papirer som jeg mener burde blitt lagt fram i retten, men det ville vel ikke styrket aktoratets sak, sier han til telegrambyrået.

Per og Veronica Orderud vil i løpet av den nærmeste tida sende søknaden sin til gjenopptakelseskommisjonen. Der forlanger de ytterligere etterforskning av barnålsporet. Ifølge Harald Olsen er han og advokat Frode Sulland snart ferdig med søknaden.

Kårboligen vil ikke bli leid ut fordi arvingene nekter utleie.

- Arvingene hadde frist til fredag med å komme med en uttalelse i spørsmålet rundt utleie av kårboligen. Alle arvingene har nå motsatt seg dette. På bakgrunn av dette, har jeg besluttet at boligen foreløpig ikke skal leies ut, sier bobestyrer Christian Lundin til TV 2 Nettavisen.

<B>OPPDAGET NYTT VÅPEN: Lars Orderud fant pistolen etter å ha fått tilslaget på et skatoll.