Våpen i alle politibiler

Justisminister Grete Faremo innfører ny våpeninstruks for politiet.

VÅPEN I BIL: Fra 1.oktober blir det krav om at alle politibiler skal ha skytevåpen tilgjengelig. Foto:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
VÅPEN I BIL: Fra 1.oktober blir det krav om at alle politibiler skal ha skytevåpen tilgjengelig. Foto:TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 1.oktober innfører regjeringen obligatorisk lagring av skytevåpen og ammunisjon i alle politiets patruljebiler. Det bestemte justis- og beredskapsminister Grete Faremo i dag. 

- Vi ønsker å styrke beredskapen og innfører derfor et generelt krav om skytevåpen i politiets patruljebiler. I dag er det store forskjeller distriktene imellom, derfor vil vi gjøre denne ordningen med framskutt lagring i bilene landsdekkende, sier Faremo til Dagbladet.

Justisministeren la fram beslutningen for politiorganisasjonene nå i ettermiddag.

Store forskjeller Tidligere har det vært opp til de lokale politimestrene å bestemme om våpen skal lagres i politibilene. Det innebærer at det for eksempel har vært våpen lagret i patruljebilene hos Oslo-politiet, mens politiet mange andre steder har måttet kjøre tilbake til politistasjonene for å hente våpen ved behov.  

Tida er helt avgjørende, mener Faremo.

- Det er viktig ikke å lage noen ekstrasløyfer, slik at politiet slipper å stikke innom kontoret for å hente våpen dersom oppdraget tilsier det, sier hun.

Nettbrett i bilene
Etter 22.juli 2011 har bevæpning av politiet vært stadig gjenstand for diskusjoner.

VIL SPARE TID: Justis-og beredskapsminister  Grete Faremo  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VIL SPARE TID: Justis-og beredskapsminister Grete Faremo Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

- Det har vært en gjennomgang av de forskjellige delene av våpeninstruksen. Det er klart at det har vært et økt fokus på dette etter 22.juli. Vi ser dette i sammenheng med flere tiltak for å styrke beredskapen, sier Faremo og lister opp: 

- Polititjenestemenn -og kvinner i operative oppgaver har fått økt skytetrening, bemanningen er økt ved operasjonssentralene og vi stiller kompetansekrav til stabspersonell.  

Regjeringen har også bevilget penger til å installere nettbrett i patruljebilene, slik at politiet har tilgang på alle informasjonsregistre.

- Dette betyr tryggere vilkår for polititjenestemenn — og kvinner. De vil også kunne løse oppgavene sine mer effektivt, påpeker Faremo.

Økt bevissthet Politidirektoratet har vært klare på at lagring av våpen i bilene er nødvendig fordi politiet i økende grad møter situasjoner der våpen er involvert. Stadig flere har våpen i befolkningen og politiet må patruljere i større områder enn før.

 

Politidirektør Odd-Reidar Humlegård har allerede gitt grønt lys for at ordningen kan innføres i Utrykningspolitiets (UP) kjøretøy.

- Mitt inntrykk er at det generelt er økt bevissthet for at vi trenger å styrke beredskapen — og ikke minst gjøre patruljene bedre i stand til å gjøre oppgavene sine, enten de trenger rask tilgang til informasjon eller våpen, sier Faremo.
Politiets Fellesforbund har på sin side gått inn for generell bevæpning av politiet. Det vil ikke den rødgrønne regjeringen.

- Dette ønsker ikke regjeringen, både av hensyn til sikker oppgaveutføring og den enkelte tjenestemann- og kvinnes sikkerhet. Dette må jo selvsagt hele tida vurderes løpende, og er med på å danne bakgrunnen for at vi innfører et landsdekkende krav, sier statsråden.