Krigen i Ukraina:

- Våpen i
seg selv

Kulde og vinter byr på nye utfordringer for både ukrainske og russiske styrker. Ifølge eksperter kan vinteren fungere som et våpen for Ukraina.

LIVLØSE: Granaten treffer gjemmestedet til soldatene. Reaksjonen overrasker og har ført til spekulasjoner. Video: Twitter, ISW, Dagbladet TV. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert

Napoleons hær i 1812. Tysklands 6. armé som ble radert i Stalingrad vinteren 1942/43. Kulda er en kjent fiende som har krevd mangt et soldatliv.

Vinteren har meldt sin ankomst flere steder øst i Ukraina. Samtidig som Russland bomber sivil ukrainsk infrastruktur sliter de russiske soldatene selv med å holde varmen.

I en video som sirkulerer på sosiale medier filmer en ukrainsk drone som flyr over en russisk tropp. Forbes har omtalt videoen.

Soldatene ligger sammen i en provisorisk skyttergrav da den ukrainske dronen slipper en granat over dem.

Da skjer det lite. Veldig lite.

I sosiale medier spekuleres det nå om de russiske soldatene lider av forfrysning, såkalt hypotermi, som gjør at de ikke flytter på seg når granaten faller.

- Våpen i seg selv

- Det interessante med vinteren er at om du klarer å beherske den bedre enn motstanderen kan den bli et våpen i seg selv, sier oberstløytnant Palle Ydstebø til Dagbladet.

Han utelukker ikke at videoen kan være ekte, men kommenterer situasjonen ved fronten på mer generell basis.

- Er det kaldt og vått, mangel på mat, og soldatene ligger alene uten ledelse - så trenger det ikke å være frost engang. Det skal ikke mye til før man ikke reagerer, sier Ydstebø om soldatene som så vidt rører på seg.

Oberstløytnanten forklarer at det er frost på nattetid og vått på dagtid flere steder ved fronten.

- Vinteren forsterker vanlig slitasje ved å være i felt. Det er rett og slett tøffere å være soldat. Det krever grassalt mye selvdisiplin og rutiner for å håndtere den type forhold.

- Har Russland det?

- De nye soldatene, som mer eller mindre er tvangsrekruttert, har fått minimalt med trening. Det rapporteres om dårlig og gammelt utstyr. Om de har gode nok klær er usikkert, sier Ydstebø om den kommende kulda.

ESSENSIELT: Godt vinterutstyr og trening er essensielt for å klare seg gjennom vinteren, mener berstløytnant Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB
ESSENSIELT: Godt vinterutstyr og trening er essensielt for å klare seg gjennom vinteren, mener berstløytnant Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Bedre forberedt

- Historien har vist at dem som er forberedt på vinteren, vinner på det, sier Ydstebø.

- Ukraina har forberedt seg bedre, virker det som. De får tilgang til store mengder med vinterutrustning. Delvis har de det selv, og delvis får de fra Vesten.

Ydstebø påpeker at soldatenes slagkraft er direkte påvirket av hvor godt de takler kulden.

- Det vil ha mye å si hvem som mestrer vinteren. Motstanderen er kald, fryser og blir ukonsentrert, sier han og legger til:

- Du er mindre mobil. Du sløves. Du synes synd på deg selv. Mangler du i tillegg lederskap, risikerer du en ond sirkel hvor det bare blir verre og verre.

Oberstløytnant Ydstebø utelukker ikke at Russland vil lide store tap på grunn av kulda.

- Det kan skje nå. Tyskerne tok de største kuldetapene vinteren 1941 til 1942, sier han og viser til at styrkene da var dårlig utstyrt for vinteren.

- Forholdene du slåss under betyr mye. Det er viktig å mestre dem.

- Lite mat

Også oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets stabsskole, Geir Hågen Karlsen, sier at russerne er dårlig utstyrt for vinteren.

- Vi har fått mange rapporter om dårlig utstyr og dårlig trening blant de nylig mobiliserte som sendes til fronten. Omfanget nå er så stort at det ikke er tvil om at dette er et betydelig problem, sier Hågen Karlsen til Dagbladet.

- Fram til nå har det vært veldig vått. Det er vått og gjørmete med tragiske kår for dem som er ved frontlinjene, sier oberstløytnanten og legger til:

- Soldatene får veldig lite mat i en del tilfeller. Og det er ikke lenge igjen nå før det blir ordentlig vinter. Da vil det gå alvorlig ut over både stridsevne og moral.

STILLINGSKRIG: Frontene bærer preg av lite bevegelse, påpeker oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.Foto: Knut Støvne / Forsvaret
STILLINGSKRIG: Frontene bærer preg av lite bevegelse, påpeker oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.Foto: Knut Støvne / Forsvaret Vis mer

- Fryser i hjel

- Vinterutstyr er også noe Vesten legger vekt på i støtten til Ukraina, ved å sørge for soveposer og vinterklær og liknende, sier han.

Hågen Karlsen påpeker at de materielle forholdene spiller direkte inn på kampevnen til soldatene.

- Hvis utstyret er så dårlig at du ikke klarer holde varmen over tid, går det direkte ut over stridsevnen. Det er mange eksempler i historien på frostskader eller at soldater rett og slett fryser i hjel, sier han.

Hågen Karlsen understreker imidlertid at mange av de russiske rekruttene er vant med harde kår.

- Mange av soldatene kommer fra de fattigste delene av Russland. Vi skal være litt forsiktige med å se på deres vilkår med norske øyne.

KHERSON: En russisk Lancet-drone styrter ned i det operatøren tror er en operativ ukrainsk radar i midten av november. Video: Nexta TV / Iz.Ru Vis mer

- Gjørmehelvete

Oberstløytnant Hågen Karlsen sier at krigen nå langt på vei er en stillingskrig.

Han tror ikke Russland har kapasitet til å iverksette en større offensiv med det første.

- Russerne graver seg ned langs den ca. 1000 kilometer lange frontlinja. Det er det du kan gjøre når du har dårlig trente soldater og dårlig utstyr: Grave skyttergraver og holde stillinger, sier han og legger til:

- De er villige til å ta store tap for å holde stillingene.

- Etter min vurdering har ikke russerne mye evne til å iverksette offensive operasjoner med det første. Det er mulig ukrainerne har det - men det vil ikke skje før det har blitt ordentlig frost og frosten har satt seg i bakken. Akkurat nå er det er gjørmehelvete av en annen verden der borte, sier han.

- Store tap

Hågen Karlsen nevner vinterkrigen mellom Finland og Sovjetunionen i 1939/40 og Napoleons forsøkt på å ta Moskva vinteren 1812 som eksempler på kriger der kulda har spilt en viktig - og dødelig - rolle.

- Vi vet historisk at kulde, dårlig utstyr og sykdom historisk har tatt livet av mange soldater, sier han.

Til tross for at de stridende parter biter seg fast i en stillingskrig kan det bli store tap på slagmarken, påpeker oberstløytnanten.

- Det er store tap langs deler av fronten. Linjene flytter seg ikke så mye, men det skytes mye med artilleri og det mistes mye folk, sier han.

- Man hører mest om det når frontlinjene flytter seg, men utmattelseskrig har vi egentlig sett langs fronten veldig lenge, sier han avslutningsvis og viser til kamphandlinger i Donetsk og Luhansk øst i landet helt siden 2014.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer