Våpen og skyteskår funnet i bilen

Tungt bevæpnet politi har pågrepet to menn i tilknytning til snikskyttersaken. - Jeg er sikker på at dette er gjerningsmennene, sier en politikilde til AP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningsledelsen etterlyste i går kveld den 42 år gamle John Allen Muhammad i forbindelse med jakten på snikskytteren, som på tre uker har drept ti mennesker i Washingtons forsteder.

I grålysningen i dag tidlig amerikansk tid ble Muhammad arrestert sammen med stesønnen John Lee Malvo (17).

De ble pågrepet mens de lå og sov i en etterlyst bil på en rasteplass ved Interstate 70 i Frederick County i Maryland, mindre enn en time nordvest for Washington. De to er ikke tiltalt i saken, men politiet føler seg sikre i sin sak. Muhammad er foreløpig siktet for brudd på våpenloven, mens stesønnen er pågrepet som vitne.

Radiostasjonen WTOP i Washington medler i ettermiddag at det er funnet et gevær, et kikkertsikte og et stativ i bilen.

Geværet er ifølge CNN en «.233 Bushmaster», en sivil versjon av M-16, standardrifla til amerikanske hærstyrker.

Pentagon bekrefter i kveld at Muhammad ble regnet som ekspert på bruken av M-16 mens han tjenstegjorde i militærleiren Fort Lewis i deltstaten Washington. Leiren trener skarpskyttere.

Washington Post skriver at flere politifolk sier det er funnet et skyteskår i bilens bagasjerom. Det skal være fri tilgang til bagasjerommet fra kupeen.

Sikre

- Jeg er sikker på at vi har tatt de riktige mennene, sier en politikilde nær etterforskerne til nyhetsbyrået AP. Vedkommende vil være anonym.

- Bevisene er der, og på grunnlag av ting vi har mottatt i kommunikasjon tidligere faller det på plass. Alt stemmer overens med bevis som er samlet de siste dagene.

Mennene ble ikke siktet straks, men myndighetene gjorde det klart at arrestasjonen blir sett på som viktig og sentral.

President Bush skal være orientert om at de føderale myndighetene er ganske sikre på at saken er løst, oppgir en kilde i sentraladministrasjonen til AP.

Motivert av 11. september?

Flere føderale kilder sier til avisa Seattle Times at de to mennene kan ha vært inspirert av anti-amerikanske følelser etter 11. september-angrepene.

Begge skal ha snakket varmt om mennene som kapret flyene over Washington, New York og Pennsylvania, men ingen av mennene mistenkes for å ha forbindelser til al-Qaida.

Sitter i avhør

De to arresterte har foreløpig status som mistenkte, og etterforskningleder Charles Moose hevder de ble brakt inn til avhør fordi de kan ha verdifull informasjon om snikmordene som har herjet hovedstadsområdet de siste tre ukene.

John Allen Muhammad og stesønnen John Lee Malvo ble tatt mens de sov i den ettersøkte bilen, en 1990 Chevrolet Caprice med New Jersey-skilter. En bilist og en vaktmester ringte nødnummeret 911 etter å ha sammenlignet nummerskiltene med politiets etterlysning. Litt seinere ble mennene pågrepet, og bilen beslaglagt for nærmere undersøkelser.

Etter mordet på Pascal Charlot (72) den 3. oktober lette politiet etter en burgunder Chevrolet Caprice. En slik bil ble seinere funnet utbrent i Washington-området. Det er ikke kjent om den hadde noe med mordet å gjøre.

Politiet har tidligere knyttet Muhammad og stesønnen Lee Malvo til en slik bil. I går kveld ble det utstedt arrestordre på de to mennene (les om etterlysningen).

Rask pågripelse

Pågripelsen skal ha skjedd 03.19 amerikansk tid - 09.19 norsk tid. TV-bildene viste at store styrker med tungt bevæpnet politi var til stede ved pågripelsen, som beskrives som rask og voldsom. Både FBI og politi fra delstaten Maryland og Montgomery fylke deltok i aksjonen.

En av de to anholdte mennene skal ha vært bevæpnet under pågripelsen.

- Jeg vet ikke mye om hvordan deres reaksjon var, men den var ikke aggressiv, sier polititalsmann Greg Shipley.

Knyttes til flere drap

Ifølge Sky News har 17-årige Lee Malvos fingeravtrykk blitt funnet på en av beskjedene man antar snikmorderen har skrevet. Dette fingeravtrykket skal være den mistenkte 17-åringens.

Sent i går etterforsket politiet om en skyteepisode 21. september kan linkes til snikskytteren. En kvinne ble drept og en kvinne ble skadet i skytingen utenfor et vinmonopol i Montgomery. (Enkelte stater i USA har vinmonopol, red. anm.)

På åstedet skal det ifølge avisen Baltimore Sun ha blitt funnet fingeravtrykk av Malvo.

Tidligere soldat

John Allen Muhammad, som opprinnelig het John Allen Williams, er tidligere soldat.

Talsmenn for forsvaret forteller til CNN at Muhammad er krigsveteran og at han var med i Golfkrigen. Han tilhørende ikke noen av spesialstyrkene og er ikke trent som snikskytter, men tilhører en konvensjonell hæravdeling. 42-åringen skal den siste tida ha oppholdt seg i Tacoma nær Seattle. Han skal nylig ha forlatt hæren etter 15 år i tjeneste. Stesønnen John Lee Malvo (17) skal opprinnelig være fra Jamaica.

Politiet startet i går en stor jakt over hele landet på de to mennene. I Tacoma undersøkte politiet en bakgård og en leilighet ikke langt fra militærbasen Fort Lewis, der Muhammad inntil nylig var stasjonert.

Minst ett mulig fragment fra ei kule ble funnet på gårdsplassen. Denne er nå sendt inn til ballistiske analyser.

Muhammad skal ha bodd i huset sammen med stesønnen. Myndighetene mener de har funnet viktige besviser på stedet.

Politiet undersøkte også en militsleir i Alabama. Undersøkelsen knyttes også til snikmordene, men politiet vil foreløpig ikke gå ut med detaljer.

 • Alle de tidligere skyteepisodene i snikskyttersaken er nå knyttet til ett og samme våpen gjennom ballistiske undersøkelser.
 • De siste tre ukene har snikskyttereren drept ti og skadd tre personer i Washington-området i USA.

  Politiets kontakt med mistenkte

  Onsdag kveld:

  Etterforsknigsleder Charles Moose har flere ganger tidligere forsøkt å levere beskjeder til snikskytteren.

  - Vi forstår at du kommuniserte med oss ved å ringe flere ganger. Det at vi ikke har kunnet snakke med deg har vært en bekymring for oss, på samme måte som det har vært det for deg. Du har indikert til oss at du vil gjøre og si spesielle ting. Du har bedt oss om å si, vi siterer:

  Vi har fanget snikskytteren som ei and i ei renneløkke

  Sitat slutt. Vi forstår at det er viktig for deg å høre at vi sier dette. Uansett vil vi understreke hvor vanskelig det har vært for oss å forstå hva du vil, fordi du har valgt å bruke notater, indirekte beskjeder og oppringninger til andre politidistrikt. Løsningen er å ringe oss og få et eget gratisnummer etablert kun for deg.

  Vi ber deg fortsatt om å skrive til oss på adressen P.O Box 7875, Gaithersburg, Md. 20898-7875. Om du nøler med å kontakte oss, vær sikker på at vi sitter klare til å snakke direkte med deg. Det har du vårt ord på. Om vi kan etablere kommunikasjon med deg kan vi tilby andre måter å adressere det du har bedt om. La oss snakke direkte med hverandre. Vi har et svar til deg på ditt forslag. Vi venter på at du skal kontakte oss.

  (Den merkelige andesetningen som snikskytteren fikk politiet til å si på direkten, refererer muligens til et eventyr. I eventyret forsøker en brautende kanin å fange en and i et snøre. Det ser ut som kaninen klarer å fange anden, men den klarer å rømme og drar kaninen med seg. Kaninen faller over en trestamme og setter seg fast der.)

  Søndag:


  Den første beskjeden til snikskytteren via media kom etter at en mann ble hardt såret utenfor restauranten Ponderosa i Virgina.

  - Til den personen som la igjen en beskjed til oss på Ponderosa i går kveld. Du ga oss et telefonnummer. Vi vil gjerne snakke med deg. Ring oss tilbake på nummeret du ga oss. Takk.

  Mandag morgen


  - Beskjeden som må leveres, er at vi skal svare på en beskjed som vi har mottatt. Vi forbereder svaret nå.

  Mandag ettermiddag:


  - Den personen du ringte kunne ikke høre alt du sa. Signalet var uklart og vi vil gjerne få dette riktig. Ring oss tilbake slik at vi kan forstå det klart.

  Tirsdag ettermiddag:


  - Vi har mottatt en beskjed og vi vil svare snart.

  Tirsdag kveld:


  - De siste dagene har du forsøkt å kommunisere med oss. Vi har undersøkt mulighetene du foreslo, og funnet ut at det ikke er mulig elektronisk å oppfylle alt du ba om. Uansett er vi fortsatt parat til å snakke med deg om dine forslag. Det er viktig at vi gjør dette uten at noen blir såret. Ring oss tilbake på det samme nummeret du brukte tidligere for å få det 800-nummeret du har bedt om. Om det kan få deg til å føle deg mer komfortabel, kan en privat postboks eller en annen sikker metode opprettes. Du har indikert at dette handler om mer enn vold. Vi venter på å høre fra deg.


<B>HER BLE DE TO MENNENE PÅGREPET:</B> Rasteplassen ved Interstate 70 i Maryland.
KAN HA DREPT FØR: Politiet undersøker nå om en av de to arresterte kan knytes til et drap utenfor et vinmonopol i Alabama 21. september. Denne fantomtegningen ble utarbeidet etter skyteepisoden.
LÅ OG SOV:</B> De to mennene som nå er mistenkt i saken, lå og sov i bilen som poiltiet hadde etterlyst dagen før.
TATT: John Lee Malvo (17), til venstre og hans stefar John Allen Muhammad (41) er arrestert i forbindelse med snikskyttersaken. Politiet tror de har de ansvarlige for drapene, men mennene er ikke siktet i saken. Her er de avbildet av Muhammads eks-svigerinne.
<B>FINSØKTE BAKGÅRD I TACOMA:</B> I går kveld gjennomsøkte politiet dette område der mistenkte Willams skal ha bodd med stesønnen. Politiet fant en lapp på drapsåstedet i Alabama der en kvinne ble drept 21. september i år. På denne lappen ble den arresterte 17-åringens fingeravtrykk funnet. Politiet sporet mannen til huset i Tacoma, ifølge AP.
TATT:</B> John Allen Muhammad skiftet etternavn da han ble muslim for noen år siden. Han er skilt to ganger, har fire barn, og skal ha vært innblandet i flere stridigheter om samværsrett med sine barn.