Våpen og utstyr for 45 mill. fra Israel

Norge har siden 1997 kjøpt og planlagt kjøp av våpen og forsvarsmateriell for over 45 millioner kroner fra Israel. Om kort tid vil SV legge fram et forslag for Stortinget som forbyr kjøp av våpen og forsvarsmateriell fra land som er i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelsk-produsert

Det finnes israelske komponenter i en rekke kjøp det norske forsvaret har gjort de siste fem åra:

 • Overvåkingsradarer til Hæren. Produksjonen skjer i et annet land på lisens fra et israelsk selskap.
 • Artilleriammunisjon med komponenter produsert i Israel.
 • Lysforsterkningsbriller der delkomponenter er produsert i Israel.
 • Beskyttelsesutstyr til mineryddere i Afghanistan har israelsk opprinnelse.
 • For Luftforsvaret er det inngått kontrakt med et tysk firma om et treningssystem som skal nyttes i flysikkerhet-sammenheng, hvor et israelsk firma er underleverandør.
 • Reservedeler til F-16-motorene

 • Merkeutstyr til minepanservogner i Hæren. Pris: 10 mill. kr. Godkjent av politisk ledelse i FD 1998, ennå ikke levert.
 • Kjøp av prototype av innredning til ledelsespanservogner for Hæren. Pris: ca. 2,4 mill. kr. Godkjent av politisk ledelse i FD i 2000.
 • 12,7 mm øvingsammunisjon til Hæren. Pris: Rundt 1,5 mill kr. Godkjent av FD 2002, men ikke av politisk ledelse. Levert søndag i denne uka.
 • To ulike testkomponenter til tilleggsutrustning på Bell-helikoptre i Luftforsvaret. Utrustningen er såkalt «Chaff» og «Flare» som slippes ut av helikoptrene for å lure fiendtlige missiler. Anskaffelsen, som ikke har noen kostnad, er ikke forelagt FD.
 • Testmissiler for panservernvåpen til Hæren er kjøpt fra det tyske firmaet STN Atlas. Pris: 10 mill. kr. Godkjent av FD i 1998. Missilene ble levert direkte fra Israel 25. februar i år. Kjøpet var ikke kjent for den sittende politiske ledelse i departementet.


  I tillegg er to prosjekter ferdigforhandlet, og venter på godkjenning i Forsvarsdepartementet.

 • Tilleggspansring av pansrede personellkjøretøyer, med innkjøp av israelske minebeskyttelsesstoler til disse. Pris: 20 mill. kr.
 • Lisensrettigheter til innredning til ledelsespanservogner. Pris: Mellom to og tre millioner kroner.

  Det blir nå vurdert om disse to kjøpekontraktene skal heves. Forsvarsminister Krohn Devold har sagt meget tydelig at hun ikke ønsker å kjøpe flere våpen fra Israel med den spente situasjonen i konflikten i Midtøsten.

  Til sammen nærmer planlagte og gjennomførte kjøp seg en totalkostnad på over 45 millioner siden 1997.

  - Forsvarsdepartementet vil bruke tid på å kvalitetssikre oversikten over kjøp fra Israel, og vurderer samtidig konsekvensene ved å kansellere de to inngåtte kontraktene som venter på godkjennelse i departementet. Utover det har vi ikke ytterlige kommentarer i dag, sier pressetalsmann Rolf Kjos i FD til Dagbladet.

  Vil ha forbud


  Forsvaret beskriver sine kjøp direkte fra Israel som «av begrenset omfang», men kan ikke utelukke at det finnes mer enn oversikten viser.

  - Vi har gått grundig gjennom alle kjøp fra Israel i perioden, men vi ser på denne oversikten som foreløpig. Vi kan ikke utelukke hundre prosent at det ikke finnes ytterligere kjøp, sier pressetalsmann Per Høiby ved Forsvarets overkommando.

  Situasjonen i konflikten mellom Israel og palestinerne har i perioden siden 1997 ikke vært så spent som den er i dag. Spørsmålet om våpenkjøp fra land som er i krig, har blitt ytterligere aktualisert av den spente situasjonen i Midtøsten. SV vil få etablert retningslinjer for et forbud mot å kjøpe forsvarsmateriell fra land som er i krig.

  - Vi jobber med å fullføre et dokument-8-forslag som vi vil legge fram for Stortinget så raskt som mulig. Vi ønsker retningslinjer for et forbud mot å kjøpe forsvarsutstyr fra land i krig. Vi ønsker å få bort investeringer i krigførende lands, som Israels, militærindustri, sier talsmann i SV, Kjetil Bjørklund.

I går offentliggjorde Forsvarsdepartementet (FD) og Forsvarets overkommando (FO) lista over militære kjøp fra Israel siden 1997. Oversikten kom dagen etter at forsvarssjef Sigurd Frisvold la seg flat og beklaget at forsvaret hadde feilinformert Stortinget, og unnlatt å oppgi Israel som et land Norge kjøper våpen fra.

Minemerking

Dette er lista som kom fra Forsvaret i går: