Våpen tilbake på toget

NSB gjør helomvending etter press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ved nyttår ble det slutt på ordningen med at NSBs tog fikk ha våpen om bord. Ordningen, som stammet fra 1950-tallet, var innført for at togpersonalet selv skulle kunne avlive dyr som var skadd etter en påkjørsel.

Fjerningen av våpnene førte til sterke reaksjoner fra de togansatte og Rådet for dyreetikk, som mente det ville føre til unødig mye lidelse for dyra, som kan bli liggende lenge før de blir avlivet av viltnemnda.

- Ordningen er et brudd på våpenloven og kan ikke fortsette. Trusselbildet er blitt slik at vi kan risikere at passasjerer forsøker å tilegne seg våpenet, sa informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til Nationen i januar. NSB mente videre at de døende dyra juridisk sett ikke var deres problem

Snuoperasjon

Men nå gjør NSB helomvending og tillater at lokførerne som selv vil, kan ha våpen på toget, skriver Nationen i dag.

Snuoperasjonen kommer etter et møte på torsdag der de ulike partene i saken var innkalt av Samferdselsdepartementet, som krevde en løsning i saken.

På møtet foreslo NSB å finansiere et helikopter som viltnemnda skulle kunne bruke for å komme til de påkjørte dyra og avlive dem. Forslaget ble svært dårlig mottatt av de andre møtedeltakerne, som mente ideen var kostbar, upraktisk og tidkrevende. Det ble også påpekt at det mange steder langs toglinjene i Norge er vanskelig å lande.

- Lahnstein grep inn

UFORUTSIGBART: Lokførere i Norge må regne med å kjøre på dyr på jobben. I sesongen 2005/06 ble 1000 hjortevilt påkjørt. Foto: ALEKSANDER NORDAHL
UFORUTSIGBART: Lokførere i Norge må regne med å kjøre på dyr på jobben. I sesongen 2005/06 ble 1000 hjortevilt påkjørt. Foto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

Etter det Nationen erfarer, var det til slutt politisk rådgiver Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet som satte foten ned og forlangte en umiddelbar løsning fra NSB, som fredag kveld kunne meddele at de dropper helikopterløsningen og gjeninnfører gevær på toget.

- Denne løsningen er ikke god, og den er bare midlertidig. Vi møtte massiv motstand mot helikopterforslaget vårt, og det har samtidig vært rekordmange viltpåkjørsler i vinter. Vi måtte gjøre noe, sier Preben Costrup til Nationen.

Colstrup understreker at det er frivillig om lokføreren vil ha våpen om bord eller ikke, og at våpenet skal leveres på stasjonen når lokføreren går av jobb.

NSB ønsker seg en løsning lik den de har i Sverige. Der er det forbudt å ha våpen om bord på toget. Lokførerne avviser at den svenske løsningen er noe å satse på:

- Svenske lokførere pleier å rygge tilbake og kjøre over påjkørt vil en ekstra gang, framholder Øystein Aslaksen, i Norsk Lokomotivmannsforbund.