Våpenaksjer til værs på krigsfrykt

Amerikanske våpenaksjer har gjort tre- og firegangeren, idet stormaktene leker krig og USA ruster opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Det er flere tegn på at finansmarkedene ser en kraftig økning i den geopolitiske risikoen, med den spente situasjonen mellom USA og Russland som et av flere sentrale tema.

Kraftig kursoppgang Finansavisen kan fortelle at amerikanske våpenaksjer som Raytheon, Lockheed Martin og Northrop Grumman har gjort tre- og firegangeren bare siden høsten 2011. I det siste året har avkastningen ligget mellom 13 og 20 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen har svekket seg med rundt en prosent.

Gullprisen, som også stiger i takt med økt risiko i markedet, er opp med 17 prosent siden nyttår.

Posisjonerer seg Den legendariske forvalteren Stanley Druckenmiller er blant dem som er godt posisjonert for væpnede konflikter.

Hedgefondmilliardæren, som i sin tid var sjefstrateg i George Soros? Quantum Fund, kjøpte i fjerde kvartal 417.800 aksjer i Raytheon og 135.600 aksjer i Northrop Grumman. Ifølge Finansavisen utgjør hans eksponering mot de to selskapene nå over 2,6 milliarder kroner. I tillegg kommer gull for en milliard kroner.

Druckenmiller reduserte samtidig sin børseksponering, i forkant av nedturen i begynnelsen av dette året. Hans amerikanske aksjer, inkludert gullfondet, var sist nyttår verdt i alt 5,8 milliarder kroner.

Ruster opp En årsak til at våpenaksjer stiger er Pentagons ønske om å øke USAs budsjett for NATOs militære nærvær i Europa fra 790 millioner dollar i fjor til opptil fire milliarder dollar i 2017.

Flere nyheter: Grimstad-investor slo seg selv konkurs
- 400 energiselskaper kan gå konkurs

Elendige tall fra norsk industri

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer