Våpenaktivister ropte slagord mot Newtown-ofrenes foreldre

- Det er ingen god følelse å se barnet ditt med et kulehull i panna, sa faren til Jesse (6) på høring om massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av foreldrene til de tjue barna som sammen med seks voksne ble skutt og drept i løpet av få minutter på barneskolen Sandy Hook  14. desember, krever nå strengere våpenrestriksjoner.

Neil Heslin mistet sønnen Jesse (6) i massakren og gråt da han på en høring for politikerne i Connecticut i går fortalte om den verste dagen i sitt liv.

- Det er ingen god følelse å se barnet ditt ligge i ei kiste, å se barnet ditt med et kulehull i panna, sa faren på høringen.

Han holdt opp et bilde av seg selv sammen med sønnen i gullramme mens han ga vitnemålet.

- Han var sønnen min, kompisen min og min beste venn. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle stå her og snakke om dette, å be om endring på vegne av min sønn, sa Heslin ifølge Washington Post.

Sinte tilrop Faren har signalisert støtte til forslag om å blant annet forby salg av 30-skuddsmagasiner til privatpersoner og halvautomatiske geværer som er til forveksling like militære våpenmodeller.

Men da han spurte retorisk om det egentlig finnes noen grunn til at sivilister skal eie Bushmaster-geværer, av typen som ble brukt i barnemassakren - ble det bråk.

- Second amendment, second amendment! ropte en gruppe av de mest høylydte våpenaktivistene i det fullpakkede høringslokalet.

Utropene viste til USAs andre grunnlovstillegg, som slår fast den urokkelige retten til å eie og bære våpen.

- Beskytter familien Den grunnlovsfestede rettigheten er den mest konservative våpenbevegelsens hovedargument mot enhver form for restriksjoner. Tilhengerne av innstramming mener på sin side at salg av enkelte typer massedrapsvåpen over disk i 2013 ikke kan forsvares med to århundrer gamle paragrafer, og påpeker at grunnlovstillegget er grunngitt med behovet for en «velregulert milits» i 1790-tallets nylig løsrevne USA.

- Grunnlovstillegget handler ikke om å beskytte retten vår til å jakte hjort. Det beskytter retten vår til selvoppholdelse og vernet av familien vår. Retten til å bære våpen, sa den lokale våpenforkjemperen Andrew Hesse på høringsmøtet, ifølge Washington Post.

Alenemoren Elizabeth Drysdale argumenterte for at hun selv må ha mulighet til å velge hvilken våpentype og magasinstørrelse hun skal anskaffe.

- Fortjener ikke mine barn og jeg støtten deres for å kunne holde oss trygge, spurte hun politikerne i salen.

Ba om respekt Etter å ha blitt forsøkt overdøvet av de mindre høflige meningsmotstanderne, prøvde Neil Heslin å mane til en mer fornuftig vurdering av endringsforslagene som nå blant annet er til vurdering i Det hvite hus.

- Vi har alle rett til å ha våre egne meninger, og jeg respekterer deres meninger og tanker. Men jeg skulle ønske de også respekterte mine og at de tenkte seg litt om, sa den sørgende barnefaren.

BARNEMASSAKREN: Ana Marquez-Greene, Caroline Previdi, Jessica Rekos, Emilie Parker, Noah Pozner, Jesse Lewis, Olivia Engel, Josephine Gay, Charlotte Bacon, Chase Kowalski, Daniel Barden, Jack Pinto, Catherine Hubbard, Dylan Hockley, Benjamin Wheeler, Grace McDonnell, James Mattioli, Avielle Richman og Madeleine Hsu ble drept i Newtown-skoleskytingen. Også seks voksne døde i massakren.
BARNEMASSAKREN: Ana Marquez-Greene, Caroline Previdi, Jessica Rekos, Emilie Parker, Noah Pozner, Jesse Lewis, Olivia Engel, Josephine Gay, Charlotte Bacon, Chase Kowalski, Daniel Barden, Jack Pinto, Catherine Hubbard, Dylan Hockley, Benjamin Wheeler, Grace McDonnell, James Mattioli, Avielle Richman og Madeleine Hsu ble drept i Newtown-skoleskytingen. Også seks voksne døde i massakren. Vis mer

Delstatspolitikeren Arthur O'Neill spådde ifølge Washington Post et kompromiss i våpenreguleringen etter den rystende massakren av førsteklasse-elevene ved Sandy Hook barneskole.

- 13. desember så vi verden på én måte. 15. desember er en annen måte å se verden på, sa republikaneren.

MASSEDRAPSVÅPEN: Under den politiske høringen om gjennomgang av den lokale våpenlovgivningen i Connecticut i går, viste delstatspolitiet fram et halvautomatisk Bushmaster AR-15-gevær av samme type som Adam Lanza brukte til å skyte og drepe 26 mennesker for halvannen måned siden. Foto: Jessica Hill / AP / NTB SCANPIX
MASSEDRAPSVÅPEN: Under den politiske høringen om gjennomgang av den lokale våpenlovgivningen i Connecticut i går, viste delstatspolitiet fram et halvautomatisk Bushmaster AR-15-gevær av samme type som Adam Lanza brukte til å skyte og drepe 26 mennesker for halvannen måned siden. Foto: Jessica Hill / AP / NTB SCANPIX Vis mer