Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenbeslag på tiåringer

Våpen hos barn helt ned til ti år er beslaglagt ved Heggeli barnehjem i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkens Bymisjon mener at barn under 18 år må kunne ransakes for våpen og rusmidler. Bymisjonen har et eget rom med beslaglagte våpen fra barnehjemsbarna.

- Våpnene viser at grovheten har nådd også de yngre gruppene, sier seksjonsleder Anne Kristine Olsen i Kirkens Bymisjon.

- Dette er snakk om barn i Oslo som er redde for andre unge, så redde at de synes de må bære våpen for å beskytte seg. Det er ikke snakk om voldelige barn, men redde barn. De har enten vært utsatt for omsorgssvikt, eller har fått store atferdsvansker fordi de har opplevd så mye og blitt så redde at de ser våpen som eneste mulighet.

Stort lager

Våpenlageret ved Heggeli barnehjem inneholder hovedsakelig kniver og slagvåpen, men også skytevåpen, som blir levert til Oslo-politiet.

Våpnene blir beslaglagt av barnehjemmet når barna kommer dit og under oppholdet der.

- Lageret av våpen på Heggeli er stort. Men for disse barna er det å beskytte seg med våpen en overlevelsesmekanisme. Ved å stoppe dem, og ha muligheten til å ta fra dem dette, viser vi omsorg. Det er voksnes ansvar å stoppe denne framferden, sier Olsen.

Ikke tilstrekkelig

Heggeli har i dag ti døgnplasser for barn opptil tolv år, som bor der over lang tid. I dag finnes det ikke tilstrekkelig lovgrunnlag i lov om barnevernstjenester til at voksne kan gå inn og ransake barn under 18 år.

Dette innebærer blant annet at barn som kommer inn i barnevernet, ikke kan stoppes når de står i en situasjon hvor de kan øve vold mot seg selv eller andre. Voksne kan heller ikke ta urinprøver når det er mistanke om rusbruk.

Ransaker

Ved Barnevernets ungdomssenter (BUS) i Oslo ransaker de likevel ungenes klær og personlige eiendeler. Dette har ført til henvendelser fra fylkesmannen i Oslo og Akerhus, som mener at dette bør stoppe.

- Vi må ransake barna av hensyn til deres og vår sikkerhet, men vi sjekker ikke hulrommene i kroppen, sier leder ved BUS, Sven Owing .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media