Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VÅPENBRØDRE

Tidlig på nitti tallet raste torskekrigen mellom Island og Norge. Nå patruljerer norske kampfly saga-øyas territorium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20 år etter at forholdet mellom Island og Norge var på frysepunktet, og et norsk kystvaktskip - i følge Dagsrevyen - avfyrte varselskudd mot en islandsk tråler som fisket ulovlig i vernesonen rundt Svalbard, har forholdet mellom Norge Island sjelden vært bedre.

I 2006 pakket amerikanerne sammen utstyret etter 55 år på Island, og sendte sine soldater og fly hjem fra Keflavik basen utenfor Reykjavik.

Nå er det norske jagerfly øyfolket må sette sin lit til. Mens islendingene ikke har et tradisjonelt forsvar, og bruker sin kystvakt - supplert av noen få helikoptre - til å patruljere de enorme havområdene Island har kontroll over.

- Vi er på oppdrag, og det er store havområdet, sier oberstløytnant Haakon Gamborg, sjef for de norske styrkene som nå er på Island.

Suverenitet Oberstløytnanten har med seg et mannskap på om omlag 110 nordmenn. Disse har nå ansvaret for å sikre og overvåke Islands suverenitet.

- Hittil har vårt oppdrag gått som hånd i hanske. Alt har fungert slik vi hadde planlagt. Vi er forberedt, men foreløpig har vi ikke hatt noen skarpe oppdrag, sier oberstløytnant og F16-pilot Haakon Gamborg til Dagbladet.

NATO-oppdraget på Island blir fordelt mellom medlemslandene. Det er tredje gang Norge har ansvaret for å sikre Islands suverenitet.

De norske kampflyene er fra hjemmebasen i Bodø vant til slike oppdrag, og er godt trent for å løse lignende oppdrag når de patruljerer havområdene utenfor Nord-Norge.

Nordisk øvelse Parallelt med NATO-oppdraget har de norske styrkene på Island en samtrening med svenske og finske jagerfly.

- De siste åra har vi samarbeidet og øvd med det svenske Flygvapnet og deres jagerfly JAS Gripen, og finske Ilmavoimat (flyvåpenet) og deres F-18. Svenskene og finnene stiller også med utstyr til samtrening som vi kjører samtidig med vårt NATO-oppdrag, sier oberstløytnant Haakon Gamborg.

Mens Norge har fløyet seks F-16 til Keflavik, deltar sju svenske Jas Gripen og et C-130 tankfly. Finnene har sendt fem F-18 og to helikoptre.

- SAMTRENING: Oberstløytnant Haakon Gamborg leder den norske operasjonen på Island. Samtidig med at norske F-16 fly patruljerer store havområdet for NATO, har de samtrening med svenske og finske kampfly. Foto: Forsvaret
- SAMTRENING: Oberstløytnant Haakon Gamborg leder den norske operasjonen på Island. Samtidig med at norske F-16 fly patruljerer store havområdet for NATO, har de samtrening med svenske og finske kampfly. Foto: Forsvaret Vis mer

De norske styrkene har også fått et AWACS-overvåkingsfly fra NATO, et DC-10 tankfly fra Nederland og en Boeing KC-135 Stratotanker (spesialbygd tankfly) fra USA til disposisjon under NATO-oppdraget og øvelsen.

- Komplisert - Det er alltid utfordrende når vi skal trene sammen med mannskaper fra andre land. Oppdragene er kompliserte og krevende.

- Både oppdraget med å patruljere havområdene rundt og sikre Islands suverenitet og samtreningen med svensker og finner har så langt fungert godt, sier oberstløytnant Haakon Gamborg.

- Det mest komplekse med oppdraget og samtreningen er knyttet til det logistiske. Først må flere tonn med utstyr pakkes, deretter transporteres før vi etablerer en nytt felles hovedkvarter i et fjerde land. Samtidig må vi flytte til sammen om lag 300 personer slik at vi blir operative, sier oberstløytnant Gamborg.

Ministermøte Selv om de norske F-16 pilotene etterhvert har blitt vant til å tanke i lufta, og koble seg til tankflyene er treningen med å koble seg til de store tankflyene viktig for pilotene.

- NATO-oppdraget og samtreningen med svenskene og finnene er svært nyttig og lærerikt, sier oberstløytnant Haakon Gamborg.

Og førstkommende tirsdag møter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende sine nordiske kolleger til Nordisk utenriks- og forsvarsministermøte i Reykjavik.

- KOMPLISERT :  - Det er alltid utfordrende når vi skal trene sammen med mannskaper fra andre land. Oppdragene er kompliserte og krevende, forteller oberstløytnant Haakon Gamborg som leder både operasjonen og samtreningen. Foto: Forsvaret
- KOMPLISERT : - Det er alltid utfordrende når vi skal trene sammen med mannskaper fra andre land. Oppdragene er kompliserte og krevende, forteller oberstløytnant Haakon Gamborg som leder både operasjonen og samtreningen. Foto: Forsvaret Vis mer
Hele Norges coronakart