Våpendragere

Er Stein Ørnhøi politiker eller lobbyist? Spør Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er ingen skurk, var Stein Ørnhøis første kommentar da nettavisene begynte å ringe straks Dagbladet var på gata torsdag. Ørnhøi var så vidt gjenkjennelig i et grovkornet bilde på forsiden under tittelen: «Avslørt på luksusrestaurant.» Nei, SV-veteranen var ikke tatt på fersken i å innta et overdådig gourmetmåltid mens partifellene strevde med å avskaffe fattigdommen. Her var det snakk om hvite konvolutter, hemmelige møter og våpenindustri.

Ørnhøis kommentar manet frem Richard Nixons famøse utsagn: «I am not a crook.» Men avsløringen var ikke et norsk Watergate, og ingen påsto at Ørnhøi var en skurk. De første reaksjonene tydet derfor på at kolleger i andre medier var skuffet. Forsiden og den tabloide dramaturgien hadde lovet for mye. Dagbladet hadde tatt for mye Møllers tran, som SV-leder Kristin Halvorsen sier når hun tar for hardt i. Dette var jo noe helt dagligdags, noe alle visste foregikk. En politiker som spiste middag med lobbyister og var på fornavn med journalister, hva så? Det var kanskje pikant og morsomt for folk på innsiden, men oppsiktsvekkende var det ikke. Ja vel, så var vertskapet for middagen representanter for svensk våpenindustri. OK, så var Ørnhøi litt vel breial da han forsikret sine verter at han hadde innflytelse helt inn på statsministerens kontor og dermed kunne påvirke beslutningen om hvem som skulle få Norges-historiens største våpenkontrakt. Men det skjer i de beste partier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer