Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-drapet

Våpenet, krangelen og drukningen: Dette er detaljene som kan felle ham

Etter fire dager i retten, stilles det spørsmål ved flere av Svein Jemtlands opplysninger om natta kona døde.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Flere nye opplysninger om dagene før og etter at Janne Jemtland (36) ble skutt og seinere druknet, dukket opp i rettssal ni i Hedmarken tingrett denne uka. Ektemannen Svein Jemtland (47) står tiltalt for forsettlig drap på sin egen kone. Men flere av opplysningene som har kommet fram i retten de seinere dagene, kaster tvil over forklaringene til den tiltalte.

TILTALT FOR DRAP PÅ SIN KONE: Svein Jemtland står tiltalt for forsettlig drap på sin egen kone. Foto: Privat
TILTALT FOR DRAP PÅ SIN KONE: Svein Jemtland står tiltalt for forsettlig drap på sin egen kone. Foto: Privat Vis mer

Både onsdag og torsdag ble det spilt av opptak av avhør med ekteparets eldste sønn. I disse kommer det fram at sønnen har hørt lyder som vitner om et annet hendelsesforløp enn det Jemtland tidligere har forklart.

Basketaket hjemme

Tiltalte har i retten fortalt at kona forsøkte å dytte ham ut fra ekteparets soverom og ned trappa, og at han da falt. Lydene sønnen har hørt, skal derimot ha tegnet et annet bilde.

- Jeg hørte at pappa gikk opp trappa, så ble det stille før døra til soverommet plutselig smalt opp. Det hørtes ut som mamma ble dratt ut av senga og falt ned på gulvet. Jeg hørte hun sa «slipp meg». Etterpå hørtes det ut som noen ble dratt bort mot trappa. Så hørte jeg fallet i trappa og at mamma sa «slipp meg» igjen. Etter det smalt utgangsdøra opp, de kjefta på hverandre og så kom et digert smell. Så kom det en lyd som om noen begynte å grave i snøen. Da tenkte jeg «nå er mamma død», sa sønnen som på tidspunktet for hendelsen lå i soverommet like ved.

Seinere samme kveld skal sønnen, som da var 13 år, flere ganger ha gått ut av sitt eget soverom. En av gangene så han inn på foreldrenes soverom tvers over gangen for sitt eget. Da skal han ha sett moras klær ligge sammen med ei dyne på gulvet.

Lånte bil

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Rettsmedisinere mener Janne Jemtland ikke kan ha levd mer enn to til tre timer etter at skuddet traff henne på trappa utenfor huset deres. Hva Svein Jemtland gjorde i disse timene, er et sentralt moment i saken.

I går inntok en tidligere straffedømt mann i 40-åra vitneboksen. Han presenterte seg som en bekjent av tiltalte. Under mannens forklaring kom det fram ytterligere detaljer om hva som skal ha skjedd i forbindelse med at tiltalte kvittet seg med liket.

- Han sier «du må hjelpe meg. Jeg har en body». Jeg sa: «hæ, kødder du med meg?». «Nei jeg har en body i bilen og et våpen», svarte tiltalte, ifølge vitnet.

Jemtland skal videre ha tilbudt flere hundre tusen og en tjeneste for å få hjelp til å bli kvitt liket.

Tiltalte har på sin side sagt at han aldri sa noe til mannen i 40-åra om at han hadde et lik han ville kvitte seg med. Statsadvokat Iris Storås konfronterte Jemtland med akkurat disse opplysningene i retten tirsdag.

- Du fortalte tidligere at Janne lå i bilen, muligens også våpenet. Ble dette nevnt for han du skulle låne bil av? spurte Storås.

- Nei, svarte Jemtland kort.

De viktige timene

Tidslinja for døgnet etter at Janne Jemtland ble skutt, har vært sentralt under hele den første uka av rettssaken.

- Dette er viktig. Det er derfor vi bruker tid på dette temaet. Vi må få belyst hva som har foregått i dette døgnet. Vi har en forklaring fra min klient, og oppgaven vår er å belyse saken og hvordan de øvrige bevis kan støtte hans forklaring, sier Jemtlands forsvarer Ida Andenæs til Dagbladet.

PARTER: Aktor Iris Storås og Jemtlands forsvarer Ida Andenæs. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PARTER: Aktor Iris Storås og Jemtlands forsvarer Ida Andenæs. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det viktigste i politiets tiltale mot Jemtland er spørsmålet om drapet ble gjort med forsett. Selv hevder han at skuddet gikk av ved et uhell. Ifølge den tidligere fremmedlegionæren var det kona som tok fram en pistol som hun pleide å ha i nattbordsskuffen under en krangel.

Andenæs vil ikke svare på hvordan Jemtland reagerer på at sønnen hans forklarer seg annerledes om foranledningen til skuddet som traff Janne Jemtland i hodet.

- Han har sin forklaring, og vi har hørt vår klients forklaring. Det er temaer vi kommer tilbake til, sier hun.

- Et uhell

Påtalemyndigheten mener Svein Jemtlands forklaring om at skuddet gikk av ved et uhell da han forsøkte å avvæpne kona, ikke er korrekt.

- Hovedproblemstillingen i denne saken er om det er et drap eller en ulykke, som min klient forklarer. Det handler også om å få på plass tidslinjen. Det er også snakk om motiv, det må også politiet bevise, sier forsvarer Andenæs.

Straffeskjerpende

Statsadvokat Storås er klar på at Jemtlands opptreden etter at skuddet falt, også kan være straffeskjerpende. Både det at han oppbevarte liket og deretter skjulte det, for seinere å sette i gang en stor leteaksjon og deretter forlede familien sin.

- Det viktigste i denne saken er imidlertid selve drapshandlingen. Den vil vi selvsagt komme tilbake til videre i bevisførselen, sier Storås til Dagbladet.

Et sentralt spørsmål er hvor pistolen var oppbevart i huset. Drapsvåpenet, en 9 millimeter Makarov-pistol, ble meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Ifølge Jemtland hjalp han kona å skaffe våpenet fordi hun skal ha vært bekymret for sin egen sikkerhet og for å bo alene i Brumunddal mens han selv var i Frankrike i Fremmedlegionen.

Han sier videre at våpenet ble kjøpt i Marseille, og at det var kona som sto for selve kjøpet. Jemtland hevder også at det var kona som hadde pistolen i nattbordsskuffen hjemme.

Ukjent våpen

I avhør spilt av i retten har det kommet fram at ingen av sønnene visste om våpenet, og spørsmålet er om det kan ha vært oppbevart et annet sted i huset enn det Svein Jemtland forteller. Dette er både tema i retten og har vært et tema under etterforskningen.

HVOR VAR VÅPENET: Pistolen som avfyrte det dødelige skuddet ble funnet i et skogsområde mellom Hamar og Brumunddal i mai. Makaroven var tidligere meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Foto: Politiet
HVOR VAR VÅPENET: Pistolen som avfyrte det dødelige skuddet ble funnet i et skogsområde mellom Hamar og Brumunddal i mai. Makaroven var tidligere meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Foto: Politiet Vis mer

- Bevisførselen er ikke ferdig, så det må vi komme nærmere til, sier Storås på Dagbladets spørsmål om våpenets oppbevaring i huset.

Samtidig har politiet i mange måneder forsøkt å etablere hvor Janne Jemtland ble druknet. Teorien er at hun ble druknet før hun ble kastet i Glomma, og at dette skjedde bare et par timer etter at hun ble skutt. Tiltalte hevder på sin side at han dumpet kona i Glomma nærmere ett døgn etter det dødelige skuddet, og at hun aldri var i kontakt med vann før den tid.

FUNNET: Liket av Janne Jemtland ble funnet i Glomma, åtte mil unna parets hjem, 13. januar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FUNNET: Liket av Janne Jemtland ble funnet i Glomma, åtte mil unna parets hjem, 13. januar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Drukningsmysteriet

I jakta på svar har politiet tatt vannprøver ved flere vannkilder - blant annet på jakt etter alger. Det ble imidlertid ikke funnet alger i Janne Jemtlands lunger eller beinmarg, noe som ifølge påtalemyndigheten gjør at man ikke kan verken bekrefte eller avkrefte hvor hun har druknet.

Teorien er likevel ikke forkastet av politiet, som har avdekket grus i Janne Jemtlands luftveier og lunger. Dette styrker ifølge etterforskningsleder Trond Blikstad drukningsteorien. Hvor drukningen fant sted er likevel fremdeles et stort mysterium.

- Man har gjort undersøkelser med formål om man kunne komme nærmere en sannsynlighet hvor hun druknet. Det ga ikke noe resultater i det hele tatt, sier Iris Storås til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!