Våpenforkjempere infiltrerte antivåpengruppe med spion

- Verdens verste spion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Dette er historien om de to Maryene».

Slik begynner det amerikanske nyhetsmagasinet Mother Jones artikkelen der de avslører infiltratøren Mary McFate. Eller Mary Lou Sapone, som hun også heter.

Avsløringen har fått stor oppmerksomhet, og store nyhetsorganisasjoner som ABC News og nyhetsbyrået AP har gått videre på saken.

Den 62 år gamle kvinnen meldte seg på slutten av nittitallet som frivillig i antivåpenorganisasjonene CeaseFirePA og States United to Prevent Gun Violence. Der ble hun tatt i mot med åpne armer, og etter hvert ble hun et betrodd styremedlem.

Jobbet for NRA

Men Mary Fate, som hun kalte seg, var sannsynligvis ikke så glødende engasjert i å få strengere våpenlovgivning i USA som hun ga seg ut for. Hun jobbet nemlig for sikkerhetsselskapet Beckett Brown International, som ifølge nyhetsmagasinet Mother Jones hadde plassert henne der på vegne av våpenforkjemperne i National Rifle Association.

Mary forsøkte også to ganger å komme inn i styret til organisasjonen Brady Campaign to Prevent Gun Violence, den største antivåpenorganisasjonen i landet, men uten å lykkes.

- Dette gir oss noen bekymringer angående NRAs taktikk. Hvis de har en person, kan de også ha flere. Hvis de har brukt dette skitne trikset, hva kan de ellers har gjort? sier Paul Helmke, president i Brady Campaign, til AP.

SKUFFET: Bryan Miller i organisasjonen Ceasefire føler seg sveket. Foto: Justin Maxon/AP/Scanpix
SKUFFET: Bryan Miller i organisasjonen Ceasefire føler seg sveket. Foto: Justin Maxon/AP/Scanpix Vis mer

Jusprofessor Laurie Levenson sier til nyhetsbyrået at det hele kan være ulovlig, men at det kan være et grensetilfelle hvis hun stort sett har deltatt i åpne møter.

- En venn

Bryan Miller i Ceasefire føler seg sveket.

- At noen jeg betrakter som en venn, som jeg har vært med massevis av ganger, som jeg har delt måltider med og hatt som ansatt, skal ha vært en spion for NRA er helt umulig å ta inn over seg, sier han til AP.

- I kampen mot våpenforkjemperne har vi en ulempe ved at vi er ærlige, hevder han.

Timothy Ward, som ledet det nå nedlagte selskapet Beckett Brown, har bekreftet at McFate jobbet for selskapet. Han leder nå selskapet Chesapeake Strategies Group, og ifølge AP er NRA nå en kunde av selskapet.

Verken AP eller ABC News har fått den 62 år gamle angivelige spionen i tale.

Mother Jones melder at kvinnen på 80-tallet også skal ha innfiltrert en dyrevernorganisasjon.

Våpenforkjempere infiltrerte antivåpengruppe med spion

Keith Olbermann i MSNBC har for øvrig utropt Mary til verdens verste spion.

FREMSTOD SOM AKTIVIST: Mary McFate på talerstolen som antivåpenaktivist.
VERDENS VERSTE SPION?: Mary McFate profilerte seg som en aktiv våpenmotstander. Bildet er hentet fra hennes egen <a href="http://mcfate.blogspot.com/ ">blogg</a>, som ikke er oppdatert de siste to årene.