Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenglad eks-politimann tatt etter familiemassakren i Alpene

Pekt ut av mobildata og fantombilde.

SPERRET AV: Det var 5. september 2012 at den britiske ingeniøren Saad Al-Hilli (50), hans kone Ikbal (47), hennes mor Suhalia (74), og en fransk syklist ble skutt og drept i og ved en fasjonabel BMW på et utkikkspunkt ved Annecy-sjøen i Alpene. Foto: AP / NTB scanpix
SPERRET AV: Det var 5. september 2012 at den britiske ingeniøren Saad Al-Hilli (50), hans kone Ikbal (47), hennes mor Suhalia (74), og en fransk syklist ble skutt og drept i og ved en fasjonabel BMW på et utkikkspunkt ved Annecy-sjøen i Alpene. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk politi pågrep i går en 48 år gammel ekspolitimann i den spesielle saken der en britisk-irakisk familie, og en fransk syklist, ble skutt og drept i Alpene i 2012.

Franske påtalemyndigheter avviser imidlertid at de anser drapene som oppklart. Ekspolitimannen som er pågrepet, er mistenkt for våpensmugling.

- På nåværende tidspunkt er det ingen åpenbar kobling, sa statsadvokat Eric Maillaud på en pressekonferanse onsdag, ifølge NTB.

Den 48 år gamle mannen blir imidlertid sittende i varetekt, og han er også mistenkt for våpensmugling, ifølge politiet.

Fantomtegning Pågripelsen skjer etter at politiet i november publiserte en fantomtegning av en mystisk motorsyklist som ble observert i nærheten av der de fire ble drept.

Det er fransk politi som har foretatt pågripelsen, som også bekreftes på hjemmesidene til politiet i Surrey i England. Aktor Eric Maillaud sier at den pågrepne mannen ligner på mannen på fantomtegningen, og varsler overfor The Times at det kan komme flere pågripelser.

Den mistenkte mannen kommer fra Haute-Savoie-regionen i Frankrike like ved der drapene skjedde, fikk ifølge NTB sparken fra politiet i juni i fjor, og beskrives om stille, fjellvant og våpenglad.

Svært brutalt Det var 5. september 2012 at den britiske ingeniøren Saad Al-Hilli (50), hans kone Ikbal (47), hennes mor Suhalia (74), og en fransk syklist ble skutt og drept i og ved en fasjonabel BMW på et utkikkspunkt ved Annecy-sjøen i Alpene.

Alle de fire ofrene var skutt minst to ganger i hodet, og ifølge aktor Maillaud ble det løsnet 21 skudd på åstedet. Familiens to døtre overlevde:

Zeena (5) ble funnet under to av likene i baksetet av bilen, mens storesøster Zainab (8) ble skutt i skulderen og fikk et slag mot hodet. Hun ble fraktet til sykehus og lagt i kunstig koma - men overlevde.

ETTERLYST: Aktor Eric Maillaud sier at den pågrepne mannen ligner på mannen på denne fantomtegningen, som ble offentliggjort i november. Foto: AFP / GENDARMERIE NATIONALE / NTB Scanpix
ETTERLYST: Aktor Eric Maillaud sier at den pågrepne mannen ligner på mannen på denne fantomtegningen, som ble offentliggjort i november. Foto: AFP / GENDARMERIE NATIONALE / NTB Scanpix Vis mer

Politiet trodde Zainab overlevde fordi drapsmannen rett og slett ikke hadde mer ammunisjon igjen.

Familien er av irakisk opprinnelse, men bodde i Storbritannia. Bestemoren i familien hadde svensk pass.

Motorsykkelhjelm Mannen på fantomtegningen ble ifølge fransk politi sett da han forlot Chevaline på motorsykkel, iført en karakteristisk GPA ISR motorsykkelhjelm.

Det er produsert relativt moderate 8000 eksemplarer av hjelmen, som lenge ble benyttet av fransk motorsykkelpoliti.

En kilde nær etterforskningen sier til The Times at mobildata fra den mistenkte mannens telefon knytter ham til området ved åstedet på drapsdagen.

- Samlet på våpen Politiet har også raidet boligen til mannen - foran mannens skrekkslagne kjæreste - og fant der flere våpen.

- Han samlet på gamle våpen, sier kilden.

Politiet understreker at de ikke drar noen forhastede konklusjoner:

- Han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, og blir løslatt om han blir sjekket ut av saken, understreker aktor Maillaud.

Mulig arvekonflikt Allerede kort tid etter at drapene fant sted, mente politiet at det var snakk om et bestillingsdrap, som kunne ha å gjøre med en konflikt om arv.

Drepte Saad Al-Hillis bror, Zaid (50) har blitt avhørt i saken, og skal ha ligget i en konflikt med broren om arven etter faren.

FUNNET DREPT: Den britisk-irakiske ingeniøren Saad al-Hilli, hans kone, hennes mor og en forbipasserende fransk syklist. Foto: AFP / NTB scanpix
FUNNET DREPT: Den britisk-irakiske ingeniøren Saad al-Hilli, hans kone, hennes mor og en forbipasserende fransk syklist. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

I januar gjorde imidlertid britisk politi det klart at det ikke fantes nok bevis til å ta ut tiltale mot broren.

Saddam-penger Brødrenes far Kadhim Al-Hilli døde i Spania for omkring to år siden. Han var svært rik, og eide flere eiendommer.

I oktober 2012 skrev den franske avisa Le Monde at eksdiktator Saddam Hussein skal ha satt inn 840 000 britiske pund på en sveitsisk bankkonto i navnet til Saad al-Hillis far.

Faren, Kadhim, skal i tillegg ha vært nært tilknyttet Saddams Baath-parti før han flyktet fra Irak til Storbritannia.

UTELUKKER IKKE FLERE PÅGRIPELSER: Aktor Eric Maillaud. Foto: AFP / NTB scanpix
UTELUKKER IKKE FLERE PÅGRIPELSER: Aktor Eric Maillaud. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart