FREDSHÅP: Sudans president Omar al-Bashir har inngått en avtale om våpenhvile med den største opprørsgruppen i Darfur-regionen vest i landet, nemlig Bevegelsen for rettferdighet og likhet. Men det er høyst uklart om avtalen vil føre til en mer omfattende fredsavtale som også inkluderer andre geriljagrupper i Darfur. Foto: REUTERS/Andrew Heavens/SCANPIX
FREDSHÅP: Sudans president Omar al-Bashir har inngått en avtale om våpenhvile med den største opprørsgruppen i Darfur-regionen vest i landet, nemlig Bevegelsen for rettferdighet og likhet. Men det er høyst uklart om avtalen vil føre til en mer omfattende fredsavtale som også inkluderer andre geriljagrupper i Darfur. Foto: REUTERS/Andrew Heavens/SCANPIXVis mer

Våpenhvile gir gnist av håp i Darfur

Men det er fortsatt mange skjær i sjøen, advarer Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En fersk våpenhvile i Darfur i Sudan viser bevegelse i arbeidet med å løse konflikten, men en omfattende fredsavtale kan fortsatt være langt unna.

Sudans president Omar Hassan al-Bashir inngikk tirsdag kveld en våpenhvile med den største opprørsgruppen i Darfur, nemlig Bevegelsen for rettferdighet og likhet (JEM).

- Det er meget gledelig at det er bevegelse i denne tragiske og fastlåste konflikten i Darfur som har pågått siden 2003, sier direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Håpet er at avtalen med opprørerne skal lede fram til en mer omfattende fredsavtale 15. mars, i god tid før det svært viktige valget i Sudan i april. Men JEM sier det fortsatt er uklart om det blir noen fredsavtalte innen denne fristen.

JEM er en av de to opprørsgruppene som har vært aktive siden starten av konflikten i Darfur vest i Sudan.

Skjær i sjøen

Selv om våpenhvilen ble hilst velkommen av både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og land som Frankrike og Canada, er det svært uklart hvilken betydning den vil få, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

President Bashirs løfte om å gi JEM innflytelse i regjeringsapparatet kan skape økt rivalisering mellom andre grupper og myndighetene.

Dessuten er en endelig fredsavtale avhengig av støtte fra også andre grupper i Darfur, som Sudans frigjøringshær (SLA) og arabiske opprørere, for å få skikkelig gjennomslag.

SLAs eksilleder Abdelwahid Nur gikk onsdag hardt ut mot den ferske våpenhvilen.

- Hvilken fred er dette? En seremoniell fred, en kamp for å få regjeringsposisjoner, men ingen er interessert i det mest grunnleggende: å garantere befolkningens sikkerhet, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Mange grupper

Jan Egeland var sterkt engasjert i Darfur-krisen i sin tid som FNs visegeneralsekretær fra 2003 og årene som fulgte.

- Det tragiske i Darfur-konflikten var at for lite ble gjort i 2003 og 2004, da det bare var to geriljabevegelser og mye lettere å avslutte striden. I dag finnes et 20-talls små og store grupper, sier Egeland.

- Når det er så mange, er det nok ikke mulig å få alle med på én hovedavtale, slik FN og Den afrikanske union (AU) har prøvd. Nå er nok taktikken at man skal prøve å få separate avtaler og legge et indirekte press på de andre, sier NUPI-direktøren.

Forhandlinger

Undertegningen av avtalen med JEM kan også være et forsøk fra Bashir på å trekke oppmerksomheten bort fra problemene han selv sliter med, ifølge Reuters. Bashir er tiltalt for krigsforbrytelser ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Jan Egeland understreker at det ikke er mulig å løse konflikten i Darfur med militære virkemidler.

- Det er kun en politisk løsning på den serien av konflikter som har rammet Darfurs befolkning, dels mellom ulike motstandsbevegelser og dels lokalt mellom alle nomadene og bøndene, sier han.

Egeland mener også regjeringen i langt større grad må vise at den ønsker det beste for Darfurs befolkning:

- Det har de jo gjort alt for å motbevise de siste sju årene.

Det er olje- og gassgiganten Qatar som har tilrettelagt for våpenhvilen mellom JEM og myndighetene.


(©NTB)