Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Våpenhvile har startet

En uke etter at tyrkiske styrker gikk over grensen til Syria, har USA og Tyrkia inngått en avtale.

FORNØYD: Mike Pence, USAs visepresident, og Tyrkias president Recep Erdogan har blitt enige om at Tyrkia skal stanse militæroperasjonen i Syria i fem dager. President Donald Trump omtaler avtalen som en suksess. Vis mer

SISTE: En våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria, ifølge den kurderledede syriske militsen SDF. Dette skjedde klokka 21 torsdag kveld. Den tidligere USA-støttede militsen har lovet å overholde en våpenhvile og sier de håper tyrkiske myndigheter vil gjøre det samme.

Under en pressekonferanse torsdag kveld norsk tid fortalte visepresident Mike Pence at USA og Tyrkia har blitt enige om våpenhvile.

Pence, utenriksminister Mike Pompeo og Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien ankom presidentpalasset i Tyrkia i dag, hvor de hadde møter med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Men kort tid etter holdt Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu en egen pressekonferanse:

- Vi suspenderer operasjonen. Dette er ingen våpenhvile. Vi kan bare stanse offensiven når alle terroristelementer har trukket seg fullstendig tilbake fra sikkerhetssonen, sa utenriksministeren.

Tyrkia anser kurdisk milits for å være «terrorister» og har angitt en såkalt sikkerhetssone i områder som syriske kurdere har kontrollert i grenseområdet i Syria siden kampen mot IS.

MØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte torsdag USAs visepresident Mike Pence i Ankara. Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS
MØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte torsdag USAs visepresident Mike Pence i Ankara. Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS Vis mer

Settes på pause

Våpenhvile eller ei, nå har altså USA og Tyrkia blitt enige om at tyrkiske styrker setter militæroffensiven på pause for å la syrisk kurdermilits trekke seg ut.

Militæroperasjonen settes på pause i 120 timer, slik at kurdisk milits kan trekke seg ut av den såkalte «sikkerhetssonen» som tyrkerne har angitt.

Det er foreløpig uklart når kampene skal opphøre, men ifølge Pence skal tyrkiske styrker allerede ha begynt å trekke seg ut av Syria.

Tyrkia skal ifølge Pence avslutte militæroperasjonen etter at kurdisk milits har gjennomført sin tilbaketrekning.

SYRIA: Tyrkia-støttede soldater avbildet i grensebyen Tal Abyad i Syria 17. oktober. Foto: Reuters/Khalil Ashawi
SYRIA: Tyrkia-støttede soldater avbildet i grensebyen Tal Abyad i Syria 17. oktober. Foto: Reuters/Khalil Ashawi Vis mer

Kastet brev

President Donald Trump har den siste uka presset hardt for at Tyrkia skal trekke seg ut. Tidligere i dag omtalte flere internasjonale medier et brev Trump skal ha sendt til Erdogan 9. oktober. Brevet ble sendt i forbindelse med Tyrkias operasjon i Nord-Syria.

«Du ønsker ikke å være ansvarlig for å slakte tusenvis av mennesker, og jeg ønsker ikke å være ansvarlig for å ødelegge Tyrkias økonomi - og jeg vil det», skrev Trump i brevet.

Det er bekreftet overfor blant annet Sky News at brevet er ekte. Erdogan skal ha kastet brevet i søpla da han fikk det. Det sier kilder til BBC.

- President Erdogan mottok brevet, avviste det, og kastet det i søppelbøtta, sa tyrkiske kilder nær presidenten til BBC.

Overfor avisa Hurriyet skal diplomatiske kilder ha sagt det samme.

- Millioner vil bli reddet

I forkant av pressekonferansen med Pence meddelte Trump på Twitter at gode nyheter kommer fra Tyrkia.

-Takk til president Edrogan. Millioner av liv vil bli reddet!

Etter pressekonferansen fortsatte Trump på Twitter:

- Dette er en stor dag for sivilisasjonen. Jeg er stolt av USA for å stå ved meg i å følge en nødvendig, men noe ukonvensjonell vei. Folk har prøvd å gjøre denne «avtalen» i mange år. Millioner av liv vil bli reddet. Gratulerer til alle!

Sanksjoner

Avtalen betyr at USA ikke innfører ytterligere sanksjoner mot Tyrkia. Men sanksjonene som USA innførte mandag, blir stående inntil en permanent våpenhvile er på plass, uttalte Pence.

USA innførte mandag sanksjoner mot tre tyrkiske statsråder, samt 50 prosent toll på tyrkisk stål, som straff for at Tyrkia gikk inn i den nordøstlige delen av Syria onsdag i forrige uke.

I en uttalelse i forbindelse med sanksjonene sa Trump også da at han var klar for å ødelegge tyrkisk økonomi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media