Våpenhvile i Gaza

Enighet mellom Israel og palestinerne om å legge ned våpnene. Israel har trukket ut alle militære styrker fra Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel og ledere for en rekke militante palestinske organisasjoner har blitt enige om å legge ned våpnene på Gazastripen fra klokka seks søndag morgen.

Israelske myndigheter uttaler til nyhetsbyrået Reuters at de har trukket ut alle militære styrker fra Gaza-stripen.

En seier for Abbas

Uttalelsen fra palestinsk hold på lørdag om at militante palestinere ville stanse rakettangrepene mot Israel dersom Israel ville stanse sin fem måneder lange militære offensiv mot rakettustskytningsbaser i Gaza, er en seier for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som forsøker å sette sammen en mer moderat regjering istedenfor den nåværende Hamas-ledede palestinske regjeringen som nekter å anerkjenne Israel. Abbas, som tilhører det mer moderate Fatah-partiet

Gjensidig enighet

Partene i konflikten annonserte våpenhvilen etter at Abbas ringte Israels statsminister Ehud Olmert sent lørdag for å fortelle at han hadde kommet til enighet med palestinske fraksjoner om å stanse alle voldshandlinger mot Israel fra Gaza. Olmert svarte med å forplikte seg til å stanse alle Israelske militæroperasjoner og trekke alle tropper ut av Gaza, heter det i uttalelser fra begge sider.

Ville svare positivt

Israels statsminister Ehud Olmert uttalte i går at han ville «svare positivt» på et tilbud fra flere væpnede palestinske grupper om å stanse rakettangrep mot Sør-Israel dersom den israelske hæren trakk seg ut av Gazastripen.

ENIGHET: Israels statsminister Ehud Olmert(t.v.) og Palestinas president Mahmoud Abbas har kommet til enighet en gjensidig våpenhvile i Gaza. Den oppsiktsvekkende avtalen tredde i kraft klokka seks søndag morgen. Foto: AP
ENIGHET: Israels statsminister Ehud Olmert(t.v.) og Palestinas president Mahmoud Abbas har kommet til enighet en gjensidig våpenhvile i Gaza. Den oppsiktsvekkende avtalen tredde i kraft klokka seks søndag morgen. Foto: AP Vis mer

«Statsministeren snakket med viktige israelske ministere og tjenestemenn og informerte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas om at Israel vil svare positivt,» het det i en uttalelse fra Olmerts kontor.

Beslutningen om å tilby våpenhvile ble tatt på et møte på Gazastripen der den palestinske statsministeren Ismail Haniya og representanter for en rekke militante grupper deltok. Våpenhvilen gjelder bare Gaza, ikke Vestbredden.

Tilbake til 2005

Mahmoud Abbas\' talsmann Nabil Abu Rdeneh uttaler fra Gaza by at en våpenhvileavtale fra Egypt i februar 2005 vil bli tatt i bruk.

-Det er undertegnet en avtale mellom den palestinske presidenten, statsminister Haniyeh og alle de palestinske fraksjonene om å ta i bruk avtalen fra Kairo i 2005. Det inkluderer å stanse all militær aktivitet i Gaza fra søndag morgen.

Våpenhvile i Gaza
FORLATER GAZA: Denne Israelske tanksen forlot Gazastripen lørdag.
GAZA: Våpenhvilen som trer i kraft fra søndag morgen gjelder bare Gaza-stripen.