Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenhvile i to døgn

Israel har gått med på midlertidig opphold i luftangrep på Libanon. FN er sjokkert over angrepet på Qana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 37 barn ble drept i søndagens angrep på den libanesiske byen Qana, en handling som ble fordømt fra mange hold.

Etter et krisemøte i FNs sikkerhetsråd søndag kveld, har Israel gått med på en 48-timers våpenhvile for at barn, eldre og andre sivile skal kunne komme seg ut av krigsområdene i Sør-Libanon, skriver Associated Press.

Men ifølge Adam Ereli, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, har Israel forbeholdt seg retten til å angripe mål hvor de vet at angrep blir planlagt mot dem.

Israel vil stanse all aktivitet i luftrommet over sørlige Libanon i 48 timer, mens de etterforsker hvorfor så mange sivile ble drept i Qana. De vil også samarbeide med FN for å åpne for trygg utreise i 24 timer for de sivile i regionen.

FN i sjokk

FNs sikkerhetsråd holdt krisemøte i går kveld. Alle de 15 landene i rådet står bak en uttalelse der de uttrykker ekstremt sjokk og fortvilelse over angrepet på Qana. Men de fordømmer ikke Israels angrep, en slik fordømmelse skal være hindret av USAs representant i rådet.

FN uttrykker også sorg over tapet av sivile liv i krigen. Selv om mange av landene i rådet ønsket en umiddelbar våpenhvile var dette ikke i uttalelsen.

«Sikkerhetsrådet uttrykker sin bekymring for trusselen om en eksalering av volden med enda mer alvorlige konsekvenser for den humanitære situasjonen, ber om en stans i voldsbruken. og understreker behovet for å sikre en varig, permanent og holdbar våpenhvile», heter det i det endelige dokumentet fra FN, melder AP.

FORDØMMES: I mange land ble avsky mot angrepene i Qana markert, som her i Paris. Søndag kveld gikk Israel med på midlertidig våpenhvile. Foto: AP
FORDØMMES: I mange land ble avsky mot angrepene i Qana markert, som her i Paris. Søndag kveld gikk Israel med på midlertidig våpenhvile. Foto: AP Vis mer

Israel beklager

Israels statsminister Ehud Olmert beklaget i etterkant i går drapene på de sivile, men fasholdt at Qana ble brukt for oppskyting av raketter, og at mente angrepet dermed var viktig for å svekke Hizbollahs infrastruktur.

Hizbollah har fått kritikk for å skyve sivilbefolkningen foran seg, og den libanesiske befolkningen rammes stadig hardere av krigføringen. Både FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland og Jonas Gahr Støre har stilt seg bak kravet om våpenhvile for å opprette en sikkerhetskorridor for å få dem ut.

Ifølge BBC har totalt minst 750 mennesker blitt drept i løpet av den snart tre uker lange offensiven