Våpenhvile klokka 13

I natt ble Yasser Arafat og Shimon Peres enige om en våpenhvile fra klokka 13 i dag. Israel trekker unna stridsvogner, men en 17-årig palestiner ble drept i morgentimene. Nå håper de på to-tre dager uten flere begravelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen startet optimistisk etter at Ehud Barak kunngjorde at partene var blitt enige om en våpenhvile. For å vise at de mener alvor, startet israelerne å trekke stridsvognene sine unna stillinger rundt de palestinske byene på Vestbredden.

Den palestinske terrorgruppen Hamas protesterte i formiddag heftig mot våpenhvilen.

- Vi vil ikke godta stans i intifadaen mot Israel. Vi trapper opp motstanden, sier Hamas-talsmann Mahmoud al-Zahhar.

Samtidig blir det meldt fra Vestbredden at en 17-åring er skutt og drept i en landsby. Flere palestinere er såret i løpet av formiddagen. Flere titalls palestinske politifolk aksjonerte for å stanse sammenstøt mellom palestinske ungdommer og israelske soldater flere steder på Gaza-stripen.

Ordre om å ikke skyte

En annen palestiner døde av skadene han fikk da han ble skutt i går, melder NTB.

Det virket som om våpenhvilen ville bli respektert etter at den ble kunngjort klokka 03.20 i natt. Det var ikke meldt om skyting i de palestinske områdene.

- Hæren har begynt å trekke tilbake stridsvogner og annet tungt materiell som har vært utplassert flere steder på Vestbredden, og lempet på blokaden av de selvstyrte områdene. Våre folk i felten har fått ordre om ikke å skyte, sier general Ron Kitrey til den israelske hærs kringkasting.

Arafat skal snakke

Kampene har rast i Israel siden 28. september. Over 160 mennesker er drept, og flere tusen skadd.

I dag er det nye samtaler mellom partene, og klokka 13 vil Yasser Arafat og Ehud Barak offisielt erklære våpenhvilen for iverksatt. En ledende palestinsk tjenestemann har allerede bekreftet at Arafat og Peres ble enige i natt.

Israel har gitt signaler om at de vil se an situasjonen i et par døgn, før de eventuelt tar videre skritt i retning av en ny fredsprosess.

- Jeg håper på to eller tre dager uten begravelser. Vi skal tilbake til en normal situasjon og gjenoppta fredssamtalene, sier Peres til nyhetsbyrået AP.

GIR SEG IKKE: Unge palestinere har ikke vært villige til å legge ned steinene.
LIVREDD: Gutten huker seg ned bak en vegg i det israelske kamphelikoptre åpner ild.