Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenhvile mellom Jihad og Israel

Det var stille på Gazastripen torsdag morgen etter melding om en våpenhvile. Men Israel truer med å fortsette likvideringen av militante palestinere.

VÅPENHVILE: En eksplosjon i Gaza City natt til torsdag. Ifølge Islamsk hellig krig (Jihad) er en våpenhvileavtale inngått med Israel. Foto: AP / NTB Scanpix
VÅPENHVILE: En eksplosjon i Gaza City natt til torsdag. Ifølge Islamsk hellig krig (Jihad) er en våpenhvileavtale inngått med Israel. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Islamsk hellig krig (Jihad) sier en våpenhvileavtale er inngått etter to dager med voldelige kamper med Israel. Totalt 32 palestinere har blitt drept.

Egypt har meglet mellom partene for å få en slutt på den voldelige konflikten mellom Israel og den palestinske gruppen Islamsk hellig krig.

Talsperson Musab al-Berim for Islamsk hellig krig sier våpenhvileavtalen trådte i kraft klokken 5.30 lokal tid torsdag morgen.

Han sier avtalen er basert på en liste med krav som de hadde til Israel. Et av kravene er at Israel ikke skal utføre flere målrettede angrep mot gruppens ledere.

Gikk med på krav

Israel har fortsatt ikke bekreftet våpenhvilen som Islamsk hellig krig kunngjorde natt til torsdag. Men en ikke navngitt egyptisk tjenestemann bekrefter meldingen overfor nyhetsbyrået Reuters. Det er Egypt som har framforhandlet avtalen.

Ifølge en talsmann i Islamsk hellig krig, Musab al-Braim, har Israel gått med på gruppens krav om å stanse både målrettede angrep mot militante palestinere og israelske soldaters skyting mot de ukentlige protestene ved grensen til Israel, melder nyhetsbyrået Reuters.

Et annet av kravene som også er innfridd, er at Israel skal stoppe å angripe demonstranter på Gazastripen, skriver Haaretz. Israels krav var at Jihad skal stoppe å skyte raketter fra Gaza.

Ziyad al-Nakhalah i Jihad sa til libanesiske Al-Mayadeen TV onsdag kveld at de hadde tre krav til Israel for at en våpenhvile kunne være aktuelt.

Seks drept

Torsdag morgen var det rolig på Gazastripen, skriver Haaretz. Selv om en våpenhvile er inngått ifølge Jihad, vil flere skoler holdes stengt.

Ikke lenge før avtalen trådte i kraft tidlig torsdag morgen, skal israelske styrker ha utført et luftangrep mot Gaza der seks sivile familiemedlemmer ble drept.

Blant de drepte var en kvinne og et barn, får Reuters opplyst fra helsemyndighetene i Gaza og beboere i området.

ANGREP: En video fra Gaza viser en bygning som ble rammet av luftangrep tidlig tirsdag. Video: AP. Vis mer

Israelske styrker har foreløpig ikke kommentert angrepet som skjedde i Deir al-Balah.

Antallet palestinere som er blitt drept i israelske angrep de sist to dagene, er 32. En av dem var en sju år gammel gutt. En tredel av de drepte er sivile.

Drepte leder

Volden mellom Jihad og Israel ble utløst tirsdag etter at Bahaa Abu el-Atta, en av lederne i gruppen, ble drept i et israelsk angrep. De bombet også huset til en annen leder i den palestinske gruppen i Damaskus.

Fra Gaza hadde det onsdag kveld blitt avfyrt rundt 360 raketter siden el-Atta ble drept, ifølge den israelske hæren. De aller fleste rakettene har blitt stoppet av rakettforsvaret til Israel.

Til tross for at noen israelske bolighus er blitt truffet av raketter, er det ikke gått liv tapt på israelsk side.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media