Våpenhvile på Gazastripen

Israel og væpnede palestinere er enige om en våpenhvile på Gazastripen, ifølge en egyptisk tjenestemann. Egypt har meklet mellom partene.

SØNDERBOMBET: Israel har de siste fire dagene gjennomført omfattende luftangrep på Gazastripen, samtidig som mer enn 200 raketter ifølge Israel er skutt mot israelsk territorium. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIX
SØNDERBOMBET: Israel har de siste fire dagene gjennomført omfattende luftangrep på Gazastripen, samtidig som mer enn 200 raketter ifølge Israel er skutt mot israelsk territorium. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel og den væpnede palestinske gruppen Islamsk hellig krig bekrefter at det nå er enighet om en våpenhvile på Gazastripen. Begge sider i konflikten er gått med på å stanse kamphandlingene, sier en egyptiske tjenestemannen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Israel har samtidig gått med på å «stanse likvideringene» av palestinere, opplyser han. Våpenhvileavtalen trådte ifølge kilden i kraft klokka 01.00 lokal tid natt til tirsdag. Egypt har meklet mellom partene. Partene selv var først tause om avtalen, men tirsdag morgen bekreftet både Israel og Islamsk hellig krig at en enighet om våpenhvile var på plass.

Spent situasjon Situasjonen på Gazastripen har vært svært betent de siste dagene. Væpnede palestinere har skutt mer enn 200 raketter mot Israel, og israelske styrker har svart med omfattende luftangrep. Minst 25 palestinere er drept i de israelske luftangrepene, mens minst fire personer er såret på israelsk side. Mandag ble seks palestinere drept da angrepene fortsatte for fjerde dag på rad. Fire av de drepte var medlemmer av gruppen Islamsk hellig krig. En talsmann for Hamas, som har makten på Gazastripen, sa mandag at en våpenhvileavtale trolig var rett rundt hjørnet. Ifølge Dag Henrik Tuastad, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, er det vanlig at en overenskomst etter hvert kommer mellom Hamas og Israel. Helgas tilspissing av konflikten er imidlertid den verste på tre år.

Ond sirkel Israels nye angrepsbølge er svar på at militante palestinske grupper har trappet kraftig opp rakettangrep mot det sørlige Israel. IDF sier at rakettene blir avfyrt fra tettbefolkede områder, og at sivile brukes som menneskelige skjold. Flere israelske angrep fører imidlertid til at palestinerne skyter enda flere raketter over grensen. - Det blir en ond spiral, sier Dag Henrik Tuastad. - Når raketter treffer israelske byer i sør, så er situasjonen dramatisk for Israel. Opinionen krever handling, og da kan ikke en Likud-regjering som er valgt på økt sikkerhet, la være å reagere, sier Midtøsten-forskeren til NTB. Palestinerne som skyter raketter mot Israel tilhører ikke Hamas, men i stor grad andre væpnede grupper utenfor Hamas' kontroll. Israel ønsker ikke direkte konfrontasjon med Hamas, men vil ramme disse små ekstreme gruppene, forklarer Midtøsten-eksperten.

Al-Qaida-tilknytning Men den kaotiske situasjonen som har oppstått på Sinaihalvøya etter revolusjonen i Egypt, spiller en vel så viktig rolle for den betente situasjonen på Gazastripen nå, påpeker Tuastad. - Israel mener palestinere fra Gaza har alliert seg med militante egyptiske grupper som har tilknytning til al-Qaida, forklarer Tuastad. Han vil ikke slå fast at Israel har rett i sine påstander, men peker likevel på det faktum at mange av dem som er blitt drept både i helgens angrepsbølge og i tidligere angrep, har vært egyptiske medlemmer av den militante palestinske gruppen Folkets motstandskomiteer (PRC). Lederen for PRC, Zohair al-Qaisi, ble drept fredag, og det var denne hendelsen som utløste den siste voldsspiralen, melder nyhetsbyrået AFP. Ifølge Israel var Qaisi blant dem som planla, finansierte og beordret et dødelig angrep mot Sør-Israel fra Sinaihalvøya i Egypt i august i fjor.
(NTB)